Tamás
-7 °C
8 °C

Kivakarják a szemétből a füleki vár kis bástyáját

2018.06.13. 11:24

Új funkciót kap a szlovákiai Fülek eredeti városi erődítményének több mint háromszáz éves bástyája. Az Interreg határon átnyúló projektnek köszönhetően a vár utolsó bástyája információs pontként szolgálja majd a turistákat, és a létesítendő parkoló őrének munkahelye is lesz, közölte a füleki városi hivatal.

A 17. századi várnak egészen a 20. századig két kis bástyája állt Füleken. Mindkettőt gazdasági épületként, gabona- és szénatárolóként használták, majd az 1960-as években a posta építése miatt a templom mellettit lebontották. A megmaradt épület az utóbbi időszakban kihasználatlanul állt, leginkább szemét halmozódott benne.

Az Interreg projekt keretében több mint 72 ezer euróból (20 millió forintból) eredeti állapotába állítják vissza a vár alatti egyetlen megmaradt bástyát, ahol modern információs terminál fogadja majd a látogatókat, tájékoztatást nyújtva a vár és a város, valamint a környék kulturális örökségéről.

A hivatal közlése szerint a felújítást régészeti feltárás előzi meg júliusban, az ásatás során pedig értékes leletekkel számolnak, bíznak abban, hogy eredeti városfalakra és lakóházak nyomaira is bukkannak.