Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kivakarják a szemétből a füleki vár kis bástyáját

2018.06.13. 11:24

Új funkciót kap a szlovákiai Fülek eredeti városi erődítményének több mint háromszáz éves bástyája. Az Interreg határon átnyúló projektnek köszönhetően a vár utolsó bástyája információs pontként szolgálja majd a turistákat, és a létesítendő parkoló őrének munkahelye is lesz, közölte a füleki városi hivatal.

A 17. századi várnak egészen a 20. századig két kis bástyája állt Füleken. Mindkettőt gazdasági épületként, gabona- és szénatárolóként használták, majd az 1960-as években a posta építése miatt a templom mellettit lebontották. A megmaradt épület az utóbbi időszakban kihasználatlanul állt, leginkább szemét halmozódott benne.

Az Interreg projekt keretében több mint 72 ezer euróból (20 millió forintból) eredeti állapotába állítják vissza a vár alatti egyetlen megmaradt bástyát, ahol modern információs terminál fogadja majd a látogatókat, tájékoztatást nyújtva a vár és a város, valamint a környék kulturális örökségéről.

A hivatal közlése szerint a felújítást régészeti feltárás előzi meg júliusban, az ásatás során pedig értékes leletekkel számolnak, bíznak abban, hogy eredeti városfalakra és lakóházak nyomaira is bukkannak.