Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három elázott csontvázat találtak a titokzatos egyiptomi szarkofágban

2018.07.19. 20:58

Felnyitották azt a kétezer éves, hatalmas, lepecsételt, fekete gránit szarkofágot Alexandriában, amelyre július elején bukkantak rá a kutatók, és amelynek tartalma az egyiptomi és a nemzetközi médiában is nagy érdeklődést keltett – írja az MTI.

A szarkofágban azonban csak csontvázmaradványokat és szennyvizet találtak.

Azok a feltételezések tehát nem igazolódtak, hogy egy ősi uralkodó maradványai kerülnek elő. A 30 tonnás szarkofág talán egy gazdag családé lehetett, amely a ptolemaioszi korszakban élt – mondta Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Három elázott csontvázat találtak a titokzatos egyiptomi szarkofágban

Egy négyezer éves fazekasműhelyet is feltártak.

788 · Jul 19, 2018 08:58pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A régészeti minisztérium később közleményben jelentette be, hogy az első vizsgálatok arra utalnak, a csontmaradványok három harcosé lehettek. A leletet azonban további vizsgálatoknak vetik alá, hogy többet tudjanak meg róla.

Mindeközben egy régészcsoport egy több mint négyezer éves fazekasműhelyet is talált Egyiptom déli részén, a Nílus közelében folyó ásatásokon. Az Asszuán kormányzóságban kutató archeológusok szerint a lelet az Óbirodalom 4. dinasztiájának korából, a Kr. e. 2613. és 2494. közötti időszakból származik. Ebben a korszakban virágzott a piramisépítés.

A műhelyen belül a régészek egy ősi fazekaskorongot is találtak, amely mészkőből készült. Vaziri  szerint ritka leletről van szó, amely további ismereteket árul el a fazekasság fejlődéséről és az ókori Egyiptom mindennapi életéről az Óbirodalom korszakában.