Három elázott csontvázat találtak a titokzatos egyiptomi szarkofágban

2018.07.19. 20:58

Felnyitották azt a kétezer éves, hatalmas, lepecsételt, fekete gránit szarkofágot Alexandriában, amelyre július elején bukkantak rá a kutatók, és amelynek tartalma az egyiptomi és a nemzetközi médiában is nagy érdeklődést keltett – írja az MTI.

A szarkofágban azonban csak csontvázmaradványokat és szennyvizet találtak.

Azok a feltételezések tehát nem igazolódtak, hogy egy ősi uralkodó maradványai kerülnek elő. A 30 tonnás szarkofág talán egy gazdag családé lehetett, amely a ptolemaioszi korszakban élt – mondta Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Három elázott csontvázat találtak a titokzatos egyiptomi szarkofágban

Egy négyezer éves fazekasműhelyet is feltártak.

788 · Jul 19, 2018 08:58pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A régészeti minisztérium később közleményben jelentette be, hogy az első vizsgálatok arra utalnak, a csontmaradványok három harcosé lehettek. A leletet azonban további vizsgálatoknak vetik alá, hogy többet tudjanak meg róla.

Mindeközben egy régészcsoport egy több mint négyezer éves fazekasműhelyet is talált Egyiptom déli részén, a Nílus közelében folyó ásatásokon. Az Asszuán kormányzóságban kutató archeológusok szerint a lelet az Óbirodalom 4. dinasztiájának korából, a Kr. e. 2613. és 2494. közötti időszakból származik. Ebben a korszakban virágzott a piramisépítés.

A műhelyen belül a régészek egy ősi fazekaskorongot is találtak, amely mészkőből készült. Vaziri  szerint ritka leletről van szó, amely további ismereteket árul el a fazekasság fejlődéséről és az ókori Egyiptom mindennapi életéről az Óbirodalom korszakában.  • Hírek
  • Árfolyam