Mi csináljuk az oláh agitátort

2014.02.22. 13:26

Ha nem nyitunk a nemzetiségek felé, baj lesz a dologból • Rikkancsütő kalauz, öngyilkos kalauz, mi történik a villamosokon? • Heti árak a Párisi nagyáruházban. Esti Ujság, 1914, február 22. (Lapszemlénk a korhű írásmódot, helyesírást tükrözi.)

Az oláh kölyök

Tisza István gróf igen szemléltető módon előadta, hogy hogyan születik az oláh agitátor?

Egy erősen nacionalista vezérfiutól megkérdezte a gyermekkori pajtása, hogy ő, aki magyarok között nevelkedett föl, magyar gimnáziumban és magyar jogakadémián tanult, hogyan gyűlölhette meg annyira a magyarokat? Az agitátor így felelt:

Mindig büdös oláh kölyöknek tekintettek – oláh kölyök is maradtam!

Ez a tanulságos kis történet megérdemli, hogy kis figyelmet szenteljünk neki, mert ha nem is az egész nemzetiségi kérdés, de nemzetiségi bajaink nagyrésze ilyen érzékenységi motívumokból fakadt.

Nem föltűnő dolog-e, hogy a román, szerb, német, bolgár nemzetiségi ifjuságnak az a része, mely például Szegeden végzi középiskolai tanulmányait – sohasem lesz agitátor, ellenben az agitátoroknak szinte tenyésztő telepe például Nagyvárad? Ennek a jelenségnek bizonyára megvan a maga oka, és mi az okot nem tudjuk másban fölfedezni, mint abban, amit a Tisza István gróf agitátora mondott.

Szeged, Kecskemét és még néhány magyar város társadalma tudja, hogy neki a körébe érkező nemzetiségi ifjusággal szemben nemzeti föladatai, kötelességei vannak és ezeket tettekben is nyilvánuló nagy szeretettel teljesíti. A nemzetiségi ifjuságot nem magának neveli a város; a legritkább eset, ha valaki ott ragad – majdnem mind visszakerül a szülőföldjére, fajrokonai közé orvosnak, fiskálisnak, jegyzőnek, papnak, tanítónak, anyanyelvét, ősi hagyományait, őseinek egész életmódját megőrizve – de szivében szeretettel és hálával a magyarság iránt. Ez az igazi asszimiláció, amit ugy érnek el, hogy a sváb vagy oláh kosztos gyerek arra az időre, míg Szegeden van, a magyar család tagjává válik, s a család feje biztositja neki azt a megbecsülést, mely a tulajdon fiát megilletheti.,

A nemzetiségi vidékeken, sajnos, nem ez a helyzet; kevésbé demokrata a magyar társadalom, jobban elzárkózik, s a nemzetiségek feltörekvő, jobb elemeit, ha csak nagy vagyon nem egyengeti az utjukat, nem bírja, sok esetben pedig nem is akarja asszimilálni.

Könnyen eljuthatunk egy nagy igazsághoz: ki kell nyitni a kaput minden tisztességes ember számára, aki bekivánkozik, mert ha bezárjuk a kaput és megvárjuk, míg döngetik: baj lesz a dologból.

Szót kérek!

Rovat a közönség megjegyzései, óhajtásai, panaszai és megrovásai számára

Igen tisztelt Szerkesztő Úr, ma délelőtt fölszálltam a 6-os jelzésű Városi villamos kocsira, amely a József-köruton háromnegyed tizenegykor haladt a Rákóczi-út felé. A villamoson ott volt az ellenőr is. Fölszálltam és tisztességesen köszöntem. A kalauz meginditotta a kocsit, aztán az ellenőr minden ok nélkül mellbevágva letaszított a robogó kocsiról. A József-körút és a József-utca sarkán lezuhantam a sárba, összeütöttem a lábamat és eltéptem a ruhámat. Kérem igen tisztelt szerkesztő urat, tessék ezen pár sor írásomat közölni. Tisztelettel, Budapest, 1914, febr. 21., a 2979. számu rikkancs.

Életunt villamos kalauz

Ma reggel Böjtös József városi villamos vasúti kalauz a Dohány-utca 47. számu lakásán bánatában, mert a kedvese elhagyta, szublimátoldatot ivott. A Rókus-kórházba vitték.

Olcsó élelmiszerárak a héten

A párisi nagy Áruház élelmiszer-osztálya e héten a következő árakat teszi közzé:

  • körülbelül másfél kilós jóízű rozskenyér 36 fillér
  • 1 kiló kockacukor 5 kilós dobozban 80 fillér
  • Stockeraui sárga borsó, fél kiló 30 fillér
  • lencse, fél kiló 45 fillér
  • szárított főzelékek: zöldbab, kelkáposzta, karaláb, spenót, julien csomagja 70 fillér
  • karaván-tea, 5 csomag 28 fillér
  • Király tearum, elsőrendű, 1 literes üveg 2.40 korona
  • import pörkölt kávé 1 kiló 3.30 korona
  • hollandi kakaó, ¼ kiló 45 fillér

Az áruház huscsarnoka a multheti olcsó árakat e héten is föntartja. Borjuhus kilója e héten 20 fillérrel olcsóbb.