A miniszter neje lőtte le a főszerkesztőt

2014.03.18. 14:41

Világra szóló botrány: a francia miniszter felesége lelőtte a Figaro főszerkesztőjét! • Előkelő hölgyek hadüzenete a hasított szoknya ellen. Esti Ujság, 1914, március 18. (Lapszemlénk a korhű írásmódot, helyesírást tükrözi.)

A „Figaró” szerkesztőjének halála

A párisi Le Figaro-nak, a világszerte ismert francia napilapnak a szerkesztőjét Calmettet tegnap éjszaka, éjféltájban agyonlőtték.

Calmette halála egy különös, izgalmas, és bántóan modern tragédiának a véres befejezése. A világhires ujságírót ugyanis egy asszony ölte meg. Caillaux francia pénzügyminiszter felesége, akit a gyilkolásig elkeserített és fölingerelt az a kegyetlen hírlapi üldözés, amelynek az volt a célja, hogy Caillaux-t letörje, tönkretegye, becsületétől megfossza és elsöpörje a közszereplés piacáról. Ezt a célt tűzte maga elé a Figaro. Legutóbb már annyira ment, hogy közölte lapjában egy Caillaux tizenhárom évvel ezelőttről kelt levelét, amelyet a kiváló államférfi a barátnőjéhez intézett.

Caiilaux miniszteri állását nem rendítették meg ezek a kegyetlen támadások. Általános meggyőződés a köztársaságban, hogy Caillaux-nál kiválóbb pénzügyi tehetség évtizedek óta nem intézte az ország pénzügyeinek sorsát és azt is tudták róla, hogy teljességgel becsületes, tiszta kezü ember. Minden vád lepattant róla. Amikor intim életének egyik bizalmas epizódját teregették a nyilvánosság elé, az sem őt sebezte meg, hanem a feleségét, akinek asszonyi büszkeségét és érzékenységét sértette meg, hogy családja életébe sáros lábbal beletapostak.

Ezért lőtte agyon Calmettet.

Természetes, hogy Caillaux a tragikus fordulat után nyomban közölte Doumergue miniszterelnökkel, hogy lemond tárcájáról. A miniszerelnök azonban, a kabinet egyetértésével arra kérte Caillaux-t, hogy maradjon állásában, mert reá a megkezdett nagy adóreformnak a küszöbén mulhatatlanul szükség van – Caillaux azonban visszautasította a rábeszélést.

A hasított szoknya

A francia nők hadüzenete

A Francia Nők Szövetsége hadat üzent a legujabb divat fattyuhajtásainak és különösen a hasított szoknya divatjának. Ez a szövetség nagyon arisztokrata és befolyásos testület, a melynek alábbi fölhívását többi közt egy hercegné, két márkiné és egy grófné is aláírta.

Kérünk minden elegáns fiatal hölgyet, akinek szava van a divat terén, ne engedje magát környezetétől befolyásolni. Ne feledjük el, hogy tőlünk függ az elegancia és a jóízlés tekintetében Franciaország jó híre.

A hadüzenet egyenesen a nagy divatházak ellen irányul, amelyek kedveznek az excentrikus divatnak és elterjesztik.

A női toalettek most hihetetlen mértékben nyiltszívüek. A derékfűző csaknem egy vékony övre apadt le; az egyik párisi templomban nemrégen megtagadta a pap az esketést, mert a menyasszony olyan átlátszóan volt felöltözve, hogy egész alsóruházatát lűtni lehetett. Hogy ez az alsóruházat narancsvirággal volt kihímezve, bizonyára nagyon elmés dolog volt, de nem csökkentette az aggodalmat amelyet e divat illetlensége kelt.

Egy szegény leány kérése

Egy szegtény fiatal masamódleány, Blaustein Rózsi panaszos kéréssel fordul a közönséghez. Tegnap este félnyolc óra tájban a tolltisztítóból 65 szál kócsagtollat vett át hetven korona értékben s utközben a József-körút sarkától a Városház-utca 4. szám alatt lévő kalapüzletig eső utvonalon valahol elveszítette. Nagyon kéri a megtalálót, hogy a kócsagtollakat vigye vissza a Tiroli női kalapüzletbe, mert különben az elvesztett tollak árát neki kell megtérítenie.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!