Anglia polgárháboru előtt

2014.03.25. 17:00

Anglia polgárháboru előtt: Irország északi részén fegyveres mozgalom alakult az autonomia ellen • Báróból ügynök, magándetektívből tolvaj: Esterházy grófnő naplóját ellopta az asszonyszédítő • Mérget ivott a kaszirnő. Esti Ujság, 1914, március 25. (Lapszemlénk a korhű írásmódot, helyesírást tükrözi.)

Anglia polgárháboru előtt

Az ulszteri forrongás

A ulszteri helyzet annyira kiélesedett, hogy minden pillanatban számolni kell a fegyveres mozgalom kitörésével. Lloyd George ma a kormány nevében kijelentette, hogy

Anglia a Stuartok ideje óta nem forgott oly nagy veszedelemben, mint most.

A ma kormányon lévő liberális minisztérium önkormányzatot akar adni Irországnak. Ez mellőzhetetlen szükségesség, mert a százötven év óta folyton forrongó Irország enélkül a szó szoros értelemben elpusztul. Iroszág 1800-ban elveszítette önállóságát. Az ir népből ezerszámra vándoroltak át Amerikába, ahol ma háromszor annyi ir lakik, mint Irországban. Az elnéptelenedés folytonos, a szép zöld sziget kihalóban van, akik otthon maradnak, a népnek az a csenevész része, se vagyona, se kulturája. Angol szempontból az a nagy baj, hogy az irek így igen rossz adóalanyokká váltak. Irország sokkal többe kerül, mint amennyit jövedelmez.

Eddig rendben volna a dolog. Azonban az 1800 óta lefolyt idők alatt igen sok angol vándorolt be Irországba, amelynek északnyugati csücske, Ulszter (olvasd: Ölszta) tartomány elangolosodott. Ezek a bevándorlók oly szívósan ragaszkodnak nemzeti és faji hagyományaikhoz és protestáns vallásukhoz, mint a benszülött irek saját hagyományaikhoz és a katolikus vallásukhoz.

Ulszteri önkéntesek
Ulszteri önkéntesek
Fotó: Universal History Archive

Amikor nyilvánvaló volt, hogy Irország ismét autonómiát kezd, Ulszterben az angolok azonnal lázongani kezdtek. Nem az irek ellen, akik csak passzív szemlélői most a harcnak, hanem az angol kormány ellen, amelynek parlamenti többsége megszavazta már az ir autonómiát, a home-rulét.

Ez bizony bolond szituáció.

Több mint egy éve, hogy Ulszterben megkezdték az önkéntes csapatok szervezését arra az esetre, ha az angol kormány az ir autonómiát meg akarná valósítani.

A mult héten nagy fordulat történt az ulszteri mozgalomban. A vezetőség elhatározta, hogy, nemcsak az ulszteri tartományban, hanem Angliában is toboroz önkénteseket. S az első, aki ezt az ívet aláírta, Anglia legnépszerűbb embere, az angol hadsereg legnagyobb rangu és legérdemesebb tábornoka, Roberts lord volt. Ez bombaként hatott. Az angol tisztikarban Roberts lordnak számos követője akadt és számost tiszt inkább kilépett a hadseregből, semhogy fegyvert fogjon az ulszteriek ellen.

A fejetlenség az angol hadseregben, mely különben is csak zsoldos, szerződtetett hadsereg, általános. A kormány helyzetét sulyosbítja, hogy a parlamenti ellenzék, az unionisták pártja, az ulszterieket támogatja.

A grófnő naplója

A meggyanusitott báró

A rendőrség gyanuja mindinkább erősödik, hogy Esterházy Vera grófnő naplóját Stahlendorf báró lopta el. A báró előéletéről olyan dolgokat tudtak meg, amelyek nem éppen e legkedvezőbb világításba helyezik a hatóságok előtt. Igy megállapitották, hogy ügynök volt hosszabbideig és manipulációi révén a hatóságokkal összeütközésbe jutott. Azután magtándetektív volt és ebben a minőségében egy arisztokrata azzal bízta meg, hogy szerezzen neki a feleségét kompromittáló leveleket, mert válópört akar indítani.

A báró szállóbeli szobájában tartott házkutatás is nagyon terhelő volt Stahlendorf báróra. Találtak egy pár gummikesztyűt, aminőt betörők szoktak használni, hogy ujjlenyomatukat eltüntessék. Stahlendorf báró mindezek ellenére állhatatosan tagad.

Eközben Dessewfy grófné jelentkezett a rendőrségen és fölajánlotta, hogy óvadékot tesz le a báróért, de ajánlatát elutasították. Ez a grófnő nemrégen ment feleségül egy mexikói milliomoshoz. Nemsokára azonban megismerkedett Strahlendorffal és viszonyt kezdett vele. A milliomos ekkor válópört indított felesége ellen, amely most folyik.

Mérget adott a jó barátnő

László Mária kaszirnő Szondi-utca 12. számu lakásán három darab szublimátpasztillát föloldott vízben és megitta. A sulyosan sebesült leányt a Rókus-kórházba vitték, ahol elmondotta, hogy azért akart meghalni, mert a vőlegénye elhagyta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?