Ha félrevezet, agyonlövöm!

2014.04.07. 18:37

Sok mindent ki lehet olvasni az orosz katonák szótárából, csak a békés szándékot nem • Csavargó-bíróság ítélte el az utcai leányok által kitartott züllött bárót • Dúl a harc a rendőrök és kocsisok között a pesti utcán. Esti Ujság, 1914, április 7.

A szótár

Háborus bizonyíték

Annak bizonyságául, hogy az oroszok háborura készülnek Svédország ellen, egy orosz-svéd szótár utal, amely orosz betörés esetére készült. A szótárban összeállitott mondatok aránylag könnyen és hamar megtanulhatók s orosz csapatok svéd területen való operálására vonatkozik. A könyvben például a következő mondatok szerepelnek:

  • Hol tartózkodik ennek a csapatnak a főparancsnoksága?
  • Vezessen a legrövidebb uton!

Vagy éppen:

  • Ha félrevezet, agyonlövöm!
  • Adjon nekünk levest, hust, főzeléket, vajat, burgonyát, tojást!
  • Hozzon egy üveg bort!

Ez a néhány példa is eléggé jellemzi az orosz-svéd hadi szótár tartalmát.

fortepan 18980
Fotó: fortepan.hu

Exterde báró a csavargó-bíróság előtt

A vádlott Exterde Sándor báró. Az öregapja valahonnét külföldről szakadt ide, ő pedig csak néhány gimnáziumot végzett, aztán írnokoskodott, majd postamester lett Breznóbányán, de többrendbeli csalásért elcsapták.

Feljött Budapestre, de a züllött külsejü embert nem akarták befogadni. Végre beállt csaposnak. Egy hét mulva kicseppent ebből az állásból s akkor eljutott a züllés legalsó fokára: ismeretséget kötött egy utcai leánnyal s kitartatta magát vele. A Fuvaros-utcában kilencedmagával lakott Exterde-báró egy szobában.

A lakók valamennyien utcai leányok voltak, akik Zabracsányi Sándornét ismerték el kormányzójuknak.

Ez az asszony, aki maga is feslett életet élt, főzött és takarított a vendégeire. Exterde Sándor bárót nyomban a kegyeibe fogadta s a teljes ellátáson felül 40-60 fillér zsebpénzt adott neki. Igy élt a báró úr, amíg a csavargótörvény be nem ütött. Ekkor egy razzia alkalmával őt is kihorgászták a Fuvaros-utcai oduból, a csavargó-bíróság elé állították, mely mint közveszélyes munkakerülőt két hónapi fogházra s a főváros területéről való kitiltásra ítélte.

Harc az utcán

rendőrök és kocsisok között

A Kőbányai-út 41. számu ház előtt Borda István 830. számu rendőr, Csihánszky Ferenc, Faragó Sándor és Sallai András kocsisokat szabálytalan hajtás miatt igazolásra szólitotta föl.

A kocsisok gorombáskodtak, majd tettleg is inzultálni akarták a rendőrt, aki kardot rántott és így védekezett. A rendőr segítségére sietett Schwarz Mátyás rendőr és egy 32. gyalogezredbeli közkatona. Valóságos harc fejlődött ki, aminek folyamán az egyik kocsis súlyosan megsebesült.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!