Románok miatt kell megerősíteni Erdély határát

2014.06.06. 21:19

A magyar hadsereg helyett tömegével választják a dezertálást a román regruták • Buda helyett Rákoson lesz az 1920-as budapesti olimpia stadionja • Harminc áldozata van az emberi mivoltából kivetkőzött gyermekrontó tanítónak. Esti Ujság, 1914, junius 6.

Román katonaszökevények

Az erdélyi határ megerősítése

Olyan jelenség ütötte fel a fejét hadseregünkben, amely alkalmas a legsulyosabb aggodalmak felkeltésére. Hétszár fegyvergyakorlatra behívott román nemzetiségű tartalékos közül mindösszesen 78 vonult be a 61-ik gyalogezredhez. A hatszáz tartalékos közül több mint ötszáz ugyanis kivándorolt és külföldön tartózkodik, ily módon kivonták magukat a védkötelezettség alól.

Jellemző erre a Temesvárról és környékéről besorozott gyalogezredre az a körülmény, hogy itt oly kivándorlókról van szó, akik nem Amerikába mentek.

A katonaszökevények legnagyobb részét inkább a román határon tul kell keresni.

Ezek a kellemetlen hírek hozzájárultak ahhoz, hogy a legutóbbi delegációs tanácskozások idején többen kívánták az erdélyi határ megerősítését.

Rákoson lesz a Stadion

Magyarországnak el kell készülnie az 1920-as olimpiád megrendezéséhez, nemcsak sportszempontból, hanem anyagi dolgokban is. Mindenekelőtt a stadionnal kell rendbejönni. A főtárgyalásokat igyekeznek titokban tartani, mert a stadion helyének megválasztását nagyarányu telekspekuláció követheti nyomon, amit nem akarhat a főváros elősegíteni.

Annyit mégis elárulhatunk már, hogy a tervbe vett első helyett, Budán, a Drasche-féle téglagyár helyét, elejtették. Az első tervezet szerint itt, a téglagyár telkén akarták felépíteni a hatalmas stadiont, aminek városfejlesztési célja lett volna. De aggályok merültek fel a talaj szilárdsága szempontjából.

Az uj terv most a rákosi repülőtérre helyezi, a Fehér-út mellé a stadiont. Ez a hely minden tekintetben megfelelne. hogy itt lehessen a stadion, most folynak ekörül a tárgyalások.

Gyermekrontó tanító

Harminc áldozata van

Zentának kínos szenzációja van. Egy fiatal néptanító hónapokon át visszaélt a reábízott gyermekek védtelenségével és bűnös vágyai áldozatává tette őket. Abban az iskolában, ahol az emberi formájából kivetkőzött fiatalember tanított, egy esztendő óta egyik gyermek a másik után betegedett meg. A kórházba került kisfiuk bajára nemigen jöttek rá az orvosok, mert a gyermekek rendszeresen félrevezették szüleiket és a doktorokat.

Nem merték bevallani a velük történt dolgokat, mert a tanító a legválogatottabb fenyegetésekkel kényszerítette őket hallgatásra.

Végre, néhány héttel ezelőtt, az egyik tanítvány apja utánajárt a dolognak és csaknem teljes bizonyossággal kiderítette a tanító üzelmeit. Jelentést tett a csendőrségen, ahol megindították a nyomozást.

A tanító jó családból származik és a rokonsága azon fáradozik, hogy megmentse a fegyháztól és a börtön helyett tébolydába juttassák. A törvényszék elrendelte a tanító megfigyelését és egészen valószínű, hogy a beteg ember a rokonság protekciója nélkül is tébolydába kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?