Minden beszélgetést lehallgat a drótnélküli telefon

2014.06.12. 18:40

Marconi forradalmi találmánya, a drótnélküli telefon • Galíciai hadgyakorlattal fejleszti honvédségünk a hegyvidéki harcmodort • A felvidéken nyaraló bolgár király megbocsátott katonaszökevény alattvalójának • Dzsentrimodor a szociális intézményben: a tisztviselő fiatalur elkártyázta a reábízott tízezer koronát. Esti Ujság, 1914, junius 12.

A drótnélküli telefon

Marconinak sikerült a tengerparton álló házából a berlini Siemens-művekkel drótnélküli telefonon beszélni. Marconi reméli, hogy Londonból állandó összeköttetést tud létesíteni a Spitheadbn lévő hadihajókkal.

A drótnélküli telefonnal sikerült továbbá kihallgatnia olyan beszélgetéseket, amelyek a fent felsorolt irányokban levő telefonvezetékeken történtek.

A 600 mérföldnyi távolságból történt drótnélküli beszélgetés annyira sikerült, hogy a nagy részét megértették, néhány szó kivételével. Marconi kijelentette, hogy kísérletei meglepően sikerültek.

Hadgyakorlatok a Kárpátok alatt

Ferenc Ferdinánd parancsa

Az idén a Galíciában állomásozó csapatok záró hadgyakorlatait a Kárpátok éjszaki lejtőjén fogják megtartani és így hegyi gyakorlatok jellegével fognak ezek bírni. A galíciai síkságon állomásozó három hadtest hegyi gyakorlatát főleg azért rendelték el, hogy ezeket a síkságon való harcra begyakorolt csapatokat most a hegyvidéki harcviselésben is kiképezzék.

A bolgár király Losoncon

Ferdinánd bolgár király Budapest felől Losoncra érkezett. A városban futótűzként terjedt el a király érkezésének a híre s a délelőtti gyorsvonatnál ezrekre menő közönség várta az uralkodót. A király észrevette a tömegben alattvalóit, a Losoncon tartozkodó bolgár kertészeket, akikkel fesztelen beszélgetésbe kezdett.

Az egyik bolgár kertész, Todorovics Mihály, térdre rogyott a király előtt és zokogva kért kegyelmet. Kiderült, hogy Todorovics a második háboru alatt megszökött a csatatérről. Most haza szeretne menni, de fél, mert mint katonaszökevényre, sulyos büntetés vár rá.

A király megkérdezte, hogy miért szökött meg, mire Todorovics elmondotta, hogy öt testvére esett el az első háboruban, ami nagyon elkeserítette, mert most már attól kellett tartania, hogy ha ő is elesik, családja férfitámasz nélkül marad.

A király intett titkárának, felíratta vele az adatokat és biztosította Todorovicsot jóindulatáról. A király ezután a közönség éljenzéseit meghajolva megköszönte, kocsira ült, majd Murányaljára utazott, ahol több hetet szándékozik eltölteni.

Az elkártyázott tízezer korona

Három nap óta nagy a szenzáció az egyik budapesti szociális természetű intézmény hivatalaiban. Az elmult vasárnap a hivatalfőnök vizsgálat közben rájött az egyik tisztviselő sulyos bűnére. Kiderült, hogy a fogalmazói kar egyik tagja a bírói átalány-alapból, amelyet kezelt, körülbelül tízezer koronát elsikkasztott.

Természetesen nyomban felelősségre vonták a megtévedt fiatalembert s megindították ellene a fegyelmi eljárást és csak ennek végeztével döntenek arról, vajjon büntető utra terelik-e a dolgot. A bűnös tisztviselőt egyelőre bizonytalan ideig szabadságolták.

A jó családból származó tisztviselőt a játékszenvedelem vitte a lejtőre s a nagy összeget, hír szerint, kártyán verte el rövid idő alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?