Ernyőkkel fölfegyverkezve, mint megannyi sünök

2014.06.14. 12:32

A hölgyek járnak élen a kíméletlen pesti utcai harcban • Az erdélyi román urak a Regát és a nagy Oroszország felé kacsintgatnak, lesz még itt nehézségünk • Hamis taksaméterrel csalnak a taxisoffőrök. Esti Ujság, 1914, junius 14.

Oh Pest!

Az az isten, akinek jóvoltából a villamoskocsik óraszámra elakadnak és a taksamérős gépkocsik egy negyedórai út fejében háromszáznyolcvan koronát követelnek, ez az isten tegnap megsétáltatott a budapesti belső körutakon. Edzett gyalogfutár vagyok, de ha a pesti körutakon sokat kellene gyalogolnom forgalmas időben, azt hiszem, csakhamar valahol Budán egy kipárnázott cellában sakkoznék önmagammal.

Budapest
Budapest
Fotó: FORTEPAN

A pesti közönséget már sokszor nevezték fegyelmezettnek. Ez ama szeretetreméltó tulzások közé tartozik, amelyeknek még az ellenkezője sem igaz. Ennél az édes közönségnél kíméletlenebb és önzőbb társaságot nem ismerek. Amellett olyan arrogáns, olyan természetesnek veszi, hogy minden őérte van, olyan durva és rideg, hogy nem csoda: a pesti közönség nem tud az utcán járni.

Legrosszabbak a hölgyek.

Szinte szikrázik a szemük, ha jobboldalt akarom őket engedni, holott ők balfelé akarnak menni. És az még a jobbik eset, ha kitérnek. Hanem igen gyakori az is, hogy mennek egyenesen előre, fönséges gőggel, aminő semmiféle más nagyváros hölgyeiben nincs meg. Mindenki levegő nekik, aki szembe jön, ha nem tér ki idejekorán, a szó szoros értelmében legázolják. Ugy, mint ahogyan a villamos kocsiban cselekszenek. Nem mondják: „Szabad kérnem egy kis helyet”, hanem szótlanul, oda se nézve leülnek két szomszéd közé, olykor ugy, hogy csak ugy nyekken.

Ma a Muzeum-köruton egy cukrosbolt előtt három hölgy állott. Csevegtek abban a gyűrűben, amelyben a járókelők körülhullámzották őket. Mindegyiknek félméternyire kiállott a hóna alól az ernyője, ugy hogy védve voltak minden meglöketés ellen.

Három szépen felöltözött sünök voltak ők

és amikor végül is egy energikus férfi az egyik hölgy ernyőjét kissé lejjebb legyintette, azzal fordult felé az ernyő tulajdonosa:

Rüpppökség!

Így mondta, három p betűvel. Pedig bizony annak az urnak volt igaza... Óh Pest!

Oroszország felé kacsintgat a román nacionalizmus

Fényes ragyogás és hódolatteljes odaadás jellemzi azt a programmot, amelyet a romániai vezetőkörök állítottak össze Szasszonov orosz külügyminiszter látogatása alkalmából, az orosz birodalom képviselőjének tiszteletére. Lehetetlen ebben a nagy áradozásban, ebben a tuláradó barátkozásban a látogatás formaságain tul észre nem venni, hogy romániai politikusok mennyire kacsintgatnak Oroszország felé.

És mi történik ezalatt idehaza Magyarországon? A román urak gyűléseznek egy kis erdélyi városkában, Nagyilondán és oly határozatot hoznak, amely a magyarság minden közeledésével szemben rideg állásfoglalás. Azt mondják a román urak, hogy hűségesek a Habsburg-dinasztiához, viszonyt szemérmességük megengedi ugyanekkor azt a kijelentést is, hogy:

minden román egy!

Ellentmondás és türelmetlenség rejtőzik szavaik mögött és szemük áttéved a határon át Románia felé, ahonnan nagy Oroszországot kerülik a tekintetükkel. A monarchia külügyi politikája ismét nehézségek előtt áll: vak, aki a felhőket nem látja.

A megcsalt taksamérő

A taxisoffőrök visszaéléseire élénk fényt vető bűnügyben fejezte be ma a rendőrség a nyomozást. A budapesti automobil közlekedési részvénytársaság tett feljelentést F. É. nevű soffőrje ellen, aki a viteldíj jelző készüléket kikapcsolta a gépből és az utért kapott pénzzel nem számolt el.

A rendőri nyomozás megállapította, hogy a soffőrt a Bank- és a Hold-utca sarkán egy négytagu társaság szólította fel arra, hogy 120 koronáért vigye őket Siófokra, még pedig ugy, hogy a főváros határán tul kapcsolja ki a taxamétert, nehogy tul sokat kelljen fizetniök. A soffőr ebbe beleegyezett, elvitte őket Siófokra és Balatonföldvárra és vissza is hozta őket Pestre az autóval.

Itt azután utasaival nagy dáridót csapott és a kocsiról a sarat Sokody József háziszolgával mosatta le, akinek ezért öt koronát fizetett.

A soffőrt ennek megállapítása után csalás miatt letartóztatták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?