Feminista karakter, szép profil

2014.06.17. 19:42

Női pálya: feminista karakterű szőkeség a muzeális darabok között • Város a városban: megnyitották az óbudai gázgyárat • Angol - orosz flottabarátkozás Kronstadtban • Balesetet szenvedett a primadonna. Esti Ujság, 1914, junius 17.

Doktorkisasszony a Muzeumban

Szüfrazsettjeink még nincsenek, de azért a nők térfoglalása nálunk is rohamos léptekkel megy előre. Már vannak női orvosaink, gyógyszerészeink, tanárnőink, írónőink, riportereink, festőnőink – a hivatalnoknők ezreiről nem is beszélve – az ősszel megnyílik előttük a jogi egyetem is, akkor tán bekerülnek a törvényszéki termekbe s a közigazgatásba is. Már muzeumi hivatalt is kapott nálunk néhány doktorkisasszony, most pedig megvan az első kinevezés a Szépművészeti Muzeumba is: a kultuszminiszter dr. Hoffman Edithet fizetéstelen segédőrré nevezte ki.

A kisasszony mindössze 24-25 éves, de már három éve letette a doktorátust. Érdekes, szőke, kissé a feministákra emlékeztető, német karakterű jelenség, akinek szép profilját szívesen nézik el a férfi-kollégák, amint beletemetkezik az ócska metszetek poros garmadájába.

Megnyitották az uj gázgyárat

Ma délelőtt avatták fel ünnepélyesen a főváros uj gázgyárát, mely Óbudán, az Aquincum közvetlen szomszédságában épült. A gyár a lehető legmodernebb, 90 %-ban magyar iparosok munkája. A gyár egyelőre naponta 270000 köbméter gáz termelésére épült, de fokozatosan kibővíthető ugy, hogy naponta egy millió köbméter gázt tudjon termelni.

A Dunához közel hat vágányu és ötszáz méter hosszu rendező pályaudvar épült, hogy a gyár szénszükségletét ugy vasuton, mint vízen könnyen beszerezhessék.

54990
Fotó: FORTEPAN

A tisztviselők részére 10000 négyszögöl kiterjedésű kert közepén külön lakóház épült, a munkások számára pedig a gyár szomszédságában lévő 25000 öles telken létesült másfél millió korona költséggel munkástelep. Van itt még azután postahivatal, fővárosi bolt, vendéglő és munkáskaszinó is.

Egy egész kis város épült itt a Duna partján.

Az angol hajóhad Kronstadtban

Pétervár: A legközelebbi napokban négy páncélosból és két cirkálóból álló angol hajóosztály érkezik Kronstadtba, ahol az angol vendégek tiszteletére nagy ünnepségek lesznek. Az orosz tengerészeti miniszter személyesen utazik Kronstadtba, az angol vendégek fogadására. Az angol flotta tisztjeinek küldöttsége fog azután Pétervárra utazni látogatóba.

A primadonna balesete

Szabadkáról írják: Lábas Juci, a Király-színház művésznője, aki most Szabadkán tölti szünidejét, tegnapelőtt kocsin hajtatott. Utközben a lovak, melyeket maga a primadonna hajtott, elragadták a kocsit és egy ároknak rohantak vele. A kocsi felborult és Lábas Juci messze kirepült, de az ijedtségen kívül komolyabb baja nem történt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?