nononono

Románia kolozsvári bevonulásról álmodik

2014.06.23. 17:34

Románia átpártolhat az oroszokhoz, a mi szövetségünk nem elég vonzó nekik • Nők is részt vehetnek ezentul az olimpiai játékokon, nem indulhatnak viszont a csehek és a finnek • Földreformmal, hagyománytisztelő radikalizmussal jönnek a keresztényszocialisták. Esti Ujság, 1914, junius 23.

Románia és a hármasszövetség

Elmult a nagy esemény, Bukaresten járt a nagy, a hatalmas, a minden oroszok cárja. Volt kéjes öröm az összes románok között.

Nem egy ember akadt, aki már látta, mikor az orosz hadsereg a Prut határain egyesül a diadalmas román sereggel és meg sem áll Kolozsvárig.

A cár romániai látogatásának eredménye az, hogy Romániának a hármasszövetséghez való viszonya folyton hidegebbé válik.

Ezzel egyidejűleg előkészületek történnek abból a célból, hogy Románia esetleg átpártoljon Oroszországhoz és ily módon szüntesse meg az Ausztria-Magyarországgal esetleges orosz támadás együttes visszaverésére nézve fennálló megegyezése érvényességét. Azt hiszik, hogy egyelőre nem történtek véglegesen formulázott megállapodások, azonban Oroszország kötelezte magát kísérletet tenni arra, hogy minden olyan esetben, amikor a tengerszorosokon át orosz kereskedelmi hajókra nézve beáll az áthaladás szabadága, megszerezi ugyanezeket a jogokat a román hajók számára is.

Oroszország Romániát lekötelezettjévé akarja tenni, hogy biztosítsa magának barátságát arra az esetre, ha a balkáni ügyekben Románia döntőbíró lesz.

Olimpiai játékok

Csehek és finnek idegen színekben

Régóta vajudó kérdésben döntött tegnap a Párisban ülésező nemzetközi olimpiai konferencia. Tisztázták az egyes nemzetek részvételének jogosultságát és ugy határoztak, hogy azok a nemzetek, amelyeknek politikai önállóságuk nincs, az olimpiai játékokon sem vehetnek részt önálló nemzetként, még akkor sem, ha korábban önálló képviseletre voltak jogosítva. A hozott határozat különösen a cseheket és a finneket sujtja érzékenyen.

A svéd olimpiai bizottság elnöke ugyan védelmére kelt a cseheknek és a finneknek, de eredménytelenül, mert az osztrákok a német befolyás támogatásával elérték, hogy a cseheknek és a finneknek az önálló képviselete megszűnt.

Ha tehát a jövőben akár a csehek, akár a finnek részt kérnének az olimpiai küzdelmekből, ugy csak idegen lobogó alatt tehetnék ezt. A csehek az osztrák olimpiai bizottság, a finnek pedig az orosz olimpiai bizottság utján nevezhetik kiszemelt atlétáikat.

Szenvedélyes vita előzte meg ennek a kérdésnek az eldöntését, melyben még a higgadt modoráról ismeretes Coubertin báró, a nemzetközi olimpiai bizottság elnöke is elragadtatta magát. A döntést az osztrákok a németeknek pártfogása és jelentékeny befolyása nélkül alig intézhették volna el.

Nők is indulhatnak az olimpián

A nők olimpiai részvételét is szabályozta a párisi olimpiai konferencia, amely kimondotta, hogy a benevezett nők csak az uszásban, tornában, lawn-tennisben, vívásban és ha lesz, a korcsolyázásban indulhatnak.

Jönnek a keresztényszocialisták

Zászlót bontották a keresztényszocialisták Katholikus Népszövetség néven. Az egész országot behálózó párt a legközelebbi választásokon alkalmasint jelentékeny szerephez kíván jutni. A győri zászlóbontáson Giesswein Sándor ismertette a párt programmját.

Radikálisak vagyunk, de olyan értelemben, mint a jó kertész, aki a gyomot s dudvát gyökerestül kiírtja, hogy az csemetéit el ne fojtsa – de szembeszállunk az olyan radikalizmussal, mely a keresztény kultúra és nemzeti hagyomány tiszteletreméltó és hamisítatlan ültetvényeit is kíméletlen kézzel tépi ki. Kívánunk szociális birtokpolitikát, hogy Magyarország népe itthon elégíthesse ki földéhségét, a szaporodó nép itthon szerezhessen birtokot s ne legyen kénytelen Amerikába vándorolni.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM