Fekete Vipera hős volt, Baldrick elesett

2014.06.27. 10:07

A Fekete Vipera című, eredetileg 1983 és 1989 között vetített angol sorozatnak itthon is sok rajongója van, így talán örömmel hallják majd a hírt, hogy a brit hadsereg genealógiával foglalkozó honlapjának, a Forces War Recordnak munkatársai a sorozat több szereplőjét is megtalálták az első világháborúban harcoló katonák között.

Rowan Atkinson a Fekete Viperában
Rowan Atkinson a Fekete Viperában

A sorozat utolsó évadjában a Rowan Atkinson által alakított Fekete Vipera az első világháborút próbálta lehetőség szerint minél alaposabban elbliccelni. Az igazi Blackadder százados, Robert John Blackadder a tüzéreknél szolgált, a nyugati front franciaországi szakaszán. A kutatók alaposabban is átnézték a feljegyzéseket, hátha megtalálják a többi szereplőt, és hamarosan több, a tévéből ismerős név is feltűnt. Megtalálták például a lövészként szolgáló James Baldrick közlegényt (bár ő a sorozatban eredetileg S. Baldrick), a könnyűlovas ezredben harcoló Cunci kapitányt (igazi nevén John Clive Darling százados), George hadnagy pedig a Dorsetshire Regimentben küzdött a központi hatalmak katonái ellen.

A filmbeli George hadnagy is sokban hasonlított élő társára: Cambridge-be járt egyetemre, tagja volt az evezőscsapatnak, hivatásos tisztként ment a háborúba és jó családból származott, áll az angol oldal összefoglalójában. Ráadásul az igazi katona is jó pilóta és kiváló rajzoló volt.

A szereplők igazi változatai sok tekintetben jócskán túlteljesítették a sorozat karaktereit. Fekete Vipera például csak a sorozatban volt gyáva, az igazi Blackadder százados még harci kitüntetést is kapott. Cunci kapitány a sorozatban szándékosan nem a frontszolgálat legveszélyesebb területeire kért beosztást, ehhez képest az igazi Darling százados nagyjából az összes komoly csatában megfordult, például a Marne folyónál vagy épp Ypres-ben, és szolgálataiért őt is kitüntették. Sokkal szomorúbb tény viszont, hogy az igazi Baldrick és George hadnagy is hősi halált haltak, a többiek viszont túlélték a háborút.

A kutatók szerint sajnos a Stephen Fry által alakított Melchett tábornok mását nem találták meg a feljegyzésekben. Mármint az első világháború feljegyzéseiben, húsz évvel később, a második világháborúban már volt ilyen nevű katona.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!