Olvasson százéves napilapokat ingyen!

2014.06.27. 22:33

Az első világháború százéves évfordulója alkalmából különleges projektbe kezd az Index az Arcanum Digitális Tudománytárat fejlesztő Arcanum Adatbázis Kft. segítségével.

adt

Az előfizetéses rendszerben működő ADT-ben megtalálhatók többek között a legfontosabb magyar szakmai folyóiratok, levéltári, hely- és családtörténeti iratok, régi térképek, könyvek, kereshető .pdf formátumban. A közel ötmillió oldalas gyűjtemény az utóbbi időben XX. századi napilapokkal bővült, ezekből minden nap hozzáférhetővé tesszük olvasóinknak a száz évvel ezelőtti lapokat.

Őszig – ha a olvasói érdeklődés kitart, akkor tovább is – minden nap elolvashatja, hogy mit írt a háború alakulásáról száz évvel ezelőtt három napilap (Pesti Hirlap, Pesti Napló, Népszava) és két hetilap (Vasárnapi Ujság, Tolnai Világlapja). A napilapok a megjelenés napjától számítva 2-3 napig, a hetilapok 7 napig elérhetők anélkül, hogy a rendszer jelszót kérne olvasóinktól.

ujs
Fotó: adtplus.arcanum.hu

Az adott nap lapjaiból minden nap szemlézünk egy-egy hírt (kivéve azokon a napokon, amikor nem jelent meg új lapszám). Az így készült korabeli lapszemlék az Index címlapjára is kikerülnek, és ezekben ön mindig megtalálja majd az aznapi újságok linkjeit. Az együttműködésnek az Arcanum is külön aloldalt szentelt, itt is böngészhet majd, ha úgy kényelmesebb önnek.

További érdekes tartalmakat is találhat az Arcanumnál, ha keresgél kicsit: a régi képeslapok több százezres gyűjteménye és a Habsburg Birodalom történelmi térképei mellett a Közgyűjteményi Könyvtárat javasoljuk kiindulópontnak. Az Index első világháborús tartalmait A nagy háború blogban találja.