Elszabadultak az automobil-ellenes indulatok

2014.08.19. 17:06

A 84 éves király forró köszöntése országszerte • Elszabadultak az automobil-ellenes indulatok • Drága lesz a kenyér, éhség is fenyegethet. 100 éves hírek.

A nyolcvannégy éves király

Az idei augusztus tizennyolcadikán forróbban dobogtak meg a magyar szívek. A király születésnapját mindig ünneppé avatta a szeretet, most azonban fokozottabb erővel kért szót a nagy érzés. A háborús lelkesedés a születésnapon új színeket adott a hódolatnak s az ország minden részében fényes ünnepségekben egyesült a magyar nép szíve. Külön ünnepi színt nyújtott az erre az alkalomra rendezett katonanap sok piros sátorával, sürgő-forgó hölgyseregével és az egész fővárost betöltő mozgalmával. Este pedig betetőzte a napot a fényes kivilágítás és a fáklyás körmenet, amely a közönség ujjongó áradatát vonzotta magával körül a városon. Tovább... (Pesti Napló)

Az automobilközlekedés biztosítása

A háborús állapot elején néhány később tévesnek bizonyult hír alapján az egész országban nagy buzgalommal üldözték az automobilokat, amelyekben pénzvivő kémeket sejtettek. Minthogy azonban sajnálatos esetek is történtek, a belügyminiszter szigorú rendeletet bocsátott ki, amellyel az automobilok fölösleges feltartóztatását, különösen pedig a rájuk való lövöldözést szigorúan eltiltja. Tovább... (Pesti Hírlap)

Éhség fenyeget

Magyarországnak az idén az átlagosnál gyöngébb gabonatermése volt. Viszont a külföldről csak számos nehézség leküzdése árán lehet majd élelmiszert behozni. A gabona-, liszt- és kenyérárak már most is oly magasra szöktek föl, hogy a szegény emberek megcsappant keresetük mellett ily árakat megfizetni nem tudnak. Tovább...(Népszava)

A franczia katonaság

Tovább a Vasárnapi Újságra.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.