Áruló postagalambok, nagyszerű léghajók

2014.08.25. 16:11

A postagalmbok között is lehetnek ellenséges ügynökök • Egy léghajó bravúrja Oroszország fölött • A vásárlói bizonytalanság miatt nagy a munkanélküliség • Képes összeállítás nagyszerű hadiflottánkról. 100 éves hírek.  

Áruló postagalambok

A 13. württembergi hadtest főparancsnoksága közli, hogy Andernachnál egy francia postagalambot fogtak el, mely a német csapatszállításokról vitt közléseket. A postagalambot valószínűleg Württembergben vagy Badenben indították el. Nincs kizárva, hogy több francia postagalambállomás működik az említett országokban. A főparancsnokság kéri a közönséget, hogy minden idevágó megfigyelést azonnal közöljön vele. Tovább...(Pesti Hírlap)

Egy léghajó bravúrja

Ma egy Schütte-Lanz szivaralaku, a Zeppelinéhez hasonló merev szisztémájú, belül favázzal és alumínium-csövekkel ellátott léghajó szállt fel az orosz tábor fölé. 200 méter hosszú, 18 méter széles és a vezető számára gondolája van. Négy párhuzamos kétsoros Maibach-motor vezeti e léghajót, amely 76 kilométer utat tesz meg óránként a levegőben. Harminc utast, megfelelő gépfegyvereket, muníciót és bombákat vitt magával.

Lublinnál orosz ágyú- és puskatűzbe jutott és gránit szilánkok okozta gázveszteséggel érkezett vissza a főhadiszállásra. A nagyszerű haditettel visszatért ballon 13 óra hosszat volt a levegőben és ez idő alatt 700 kilométernyi utat tett meg. Missziója fényes sikerrel járt, mert az orosz balszárnyról nagyon értékes terepfelvételeket hozott magával. Tovább...(Pesti Napló)

Munkanélküliség az egész világon

A munkanélküliség minden országban óriási méreteket ölt. A munkanélküliség nálunk sem kisméretű és sajnos, még mindig növekedő. Még mindig szaporodik azoknak az ipari üzemeknek a száma, amelyek teljesen beszüntetik, vagy minimumra redukálják a munkát. A munkanélküliségnek, az üzemek szüneteltetésének igazi oka az eladást gátló körülményekben van. Az emberek nem eszközölnek beruházásokat, nem merik szükségleteiket fölözni, mert nem bíznak abban, hogy jövedelmük állandóan megmarad. Tovább...(Népszava)

A mi flottánk

nagyhaboru
Fotó: Arcanum.hu

Képes összeállítás a Vasárnapi Ujságban.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.