Vagyont érő tincseket nyisszantott a katonaborbély

2014.08.26. 18:03

A németek bevették Namurt, Belgium elesett • 3000 orosz foglyot ejtettünk Galíciában • Szó nélkül lekopasztotta a 3000 koronás frizurát a katonaborbély. 100 éves hírek.

Namur a németeké

Olvasson bele a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumában! Kattintson!
Olvasson bele a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumában! Kattintson!

A nyugateurópai háború második fejezete is bevégződött. A németek bevették Belgium legnagyobb erősségét, Namurt és immár Belgiumszerte ők az urak. A belgiumi lapok németül jelennek meg. Páris felé szabad már az út a menekülő franciák után is, a levert Belgiumon keresztül is. Lüttich és Namur bevétele után Belgiumban nagy hadászati föladat már nem vár a német seregekre. Tovább... (Népszava)

A kraszniki győzelem

Olvasson bele a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumában! Kattintson!
Olvasson bele a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumában! Kattintson!

Megkezdődött csapataink döntő előnyomulása a galíciai határon. Véres és nagyszerű küzdelem után fontos győzelmet arattak csapatink az ellenség fölött. Hogy mily nagy csapattestek állottak egymással szemben, az győzelmünk nagyságából következik. Csak orosz foglyaink száma meghaladja a háromezret, husz ágyút és tizenöt géppuskát vettünk el a rendetlenül megfutamodott ellenségtől.

Azok az elfogott orosz tisztek, akik a japán hadjáratban résztvettek, egybehangzóan kijelentik, hogy a mi katonáink támadása sokkal hevesebb, mint a japánoké volt.

Nagy győzelmünkkel elértük, hogy ebben a pillanatban egyetlenegy orosz katona sincs a monarkia területén. Tovább... (Pesti Napló)

A hadikoponya

Olvasson bele a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumában! Kattintson!
Olvasson bele a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumában! Kattintson!

A háborúnak eddig kétségkívül legfurcsább áldozata egy ismert budapesti, társaságbeli úriember, akinek esete megérdemli, hogy a háborús krónikában följegyeztessék.

Ezt az urat a természet arra ítélte, hogy tökéletesen kopasz legyen. Szegény mindent megpróbált, meghozatott minden hajszeszt, hajvizet, gyökérerősítőt és fejbőrtáplálót, de hiába. Vizes lett, szeszes lett, a gyökerei erősödtek és a fejbőre táplálódott, de egy megveszekedett szál haja se nőtt. Olyan maradt a feje, mint a billiárdgolyó. Nemrég azonban feltaláltak egy módszert az ilyen kétségbeejtő kopaszságok számára is. A mi kopaszunk ezt is megpróbálta, és ez már fényesen bevált. A módszer ugyan nagyon kínos volt, mert abból állott, hogy minden egyes műhajszálat tűszúrással kellett a fejbőrébe ültetni és ott piciny aranyhorgocskával megrögzíteni, de ő tűrte. Hónapok keserves kínlódása után végre szép, fürtös fekete haja volt, fizetett is érte háromezer kemény koronát. Boldog volt, mert azt hitte, hogy most már minden rendben van.

Jött azonban a háború, és a hullámosan fekete fürtű ifjút behívták népfölkelőnek. Mikor aztán fölvette a csukaszürke uniformist, előlépett a katonaborbély és se szó, se beszéd, mielőtt még végigdadoghatta volna kifogásait, géppel tövig lenyírta a háromezer koronás hajat.

Ez aztán a szép hadikoponya!

– mondta, miután a munkát elvégezte. És nem tudta megérteni, hogy ebben a meleg időben miért nem örül a népfölkelő annak, hogy dús hajzatától megszabadult. Tovább... (Pesti Hírlap)

Harc a zimonyi hídnál

tlnvlap

Tovább a Tolnai Világlapjának illusztrációihoz.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!