Az oroszok tömegesen internálnak ukránokat

2014.09.20. 20:38

Elmaradhat az 1916-os berlini olimpiád • Az autómobil tulajdonosok gummitömlőire is szükség van a háború miatt • Az oroszok tömegesen tartóztatják le az ukrajnaiakat • Haramia külsejű kozák katonák képeinken. 100 éves hírek.

Az olimpiai játékok és a háboru

Az 1916. évi olimpiai játékok rendezését a németek vállalták el, akik igazi német alapossággal készültek a kétségtelenül nagy föladatot jelentő munkára. Berlinben pompásan megépített, hatalmas méretű Stadion áll már készen, akár rögtön is megrendezhetnék az olimpiai játékokat. Ez a nagy fölkészültség, valamint a pompásan föllendült német sportélet igen megijesztette a franciákat és az angolokat. Ez a két nemzet ugyanis állítólag keresztülvitte a nemzetközi olimpiai bizottságnál, hogy Berlint töröljék az olimpiádot rendező városok sorából és az 1916. évi olimpiai játékokat Newyorkban rendezzék.

A nemzetközi bizottságnak az erőszakosan dolgozó francia Coubertin báró az elnöke, ilyen nagyfokú elfogultságot azonban erről sem lehet föltételezni. Az angolok és a franciák ilyen irányú kívánsága azzal magyarázható, hogy a németekkel, svédekkel, amerikaiakkal szemben semmi reményük sem lehet a győzelemre és így inkább lehetetlenné tennék az 1916. évi játékokat, semhogy a németek fölénye a sportban is kifejezésre juthasson. Remélhetőleg a németek, svédek, amerikaiak, az osztrákok, a magyarok, az olaszok módját találják majd annak, hogy ez a legújabb angol-francia gáncsvetés kivédessék. Tovább... (Népszava)

Kérés a gépkocsitulajdonosokhoz

A Vörös Kereszt sebesültszállító automobil-oszlopnak gummiköpenyre és tömlőkre van szüksége. A gépkocsi tulajdonosok nagyban megkönnyítenék a sebesültszállítás lebonyolítását, ha oly használaton kívüli gummiköpeny és tömlőket – bármilyen mértékben – melyek a városi forgalomban is elhasználhatók, a Vörös Kereszt Egylet sebesültszállító automobiloszlopának rendelkezésére bocsájtanák. A küldemények I. Dísz-tér 1. sz. címzendők. Tovább... (Pesti Hírlap)

Tömegesen letartóztatják az ukrajnaiakat

Az orosz hatóságok tömegesen tartóztatnak le ukrajnaiakat, akiket veszedelmesnek tartanak. A foglyokat Kiewbe vitték és odainternálták. A letartóztatottak olyan sokan vannak, hogy a kiewi városi hatóságnak nagyobb összeget kellett megszavaznia a foglyok ellátásának biztosítása céljából. Tovább... (Pesti Napló)

Doni kozákok előörsön

Úgynevezett quadriciklin (kézzel hajtott négykerekű kocsin) járják be a vasutvonalakat s kémszemlét végeznek. Az itt látható haramia külsejű kozákok igen érdekes típusai az orosz fajnak. Azonban akármilyen megjelenésűek is, félelmetes hírüket máris alaposan leszállították a mi vitéz katonáink, akik ezekkel a félvad, barbár elemekkel győztesen szállnak szembe. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM