Aki magyar, adakozzon szépen az államnak

2014.11.08. 14:53

Indul a hadi államköltsön, jegyzése hazafias kötelesség • Elesett Csingtau, az ázsiai német gyarmat • A chilei partoknál győzték le az angol hajókat • Lövöldözés gépfegyverről orosz repülőgépre. 100 éves hírek.

Nemzeti költsön

Pénzt kér az állam a nemzettől, hogy megvédje az országot. Nem ajándékba, csak kölcsön. S fizet érte hatos kamatot, amekkorát még államkölcsön után sohase fizettek. Hadi célokra kell a költség, tehát az államkölcsön jegyzése mindenkire, kis- és nagyemberre, milliomosra és parasztra egyaránt hazafias kötelesség.

Az egész világ szeme rajtunk csüng, tehát — magyarán szólva — ki kell vágnunk a garast, hogy szégyenben ne maradjunk. A nemzeti becsület és az ország érdeke követeli, hogy minél több milliót jegyezzen a közönség az uj állami kölcsönből. Tovább... (Pesti Hírlap)

Csingtau elesett

A németek kínai erődítménye Csingtau, amelyet két hónapnál tovább védelmezett egy maroknyi német csapat az egyesült japán-angol hadak ellen, szombaton reggel elesett.

A japánok a nagy angol segítő csapatok dacára sem bírtak a vitéz német katonákkal s jelentékeny erősítéseket kellett kérniök hazulról. A segédcsapatok megérkeztek és Csingtau hős védői most már tisztában voltak vele, hogy minden erejük megfeszítésével sem képesek a túlerőt viszszaverni. Tovább... (Pesti Napló)

A chilei ütközet

A németek nagy győzelme az első nagy tengeri csatában

Az angolok büszke öntudatát keményen sújtja a chilei ütközet eredménye. Négy angol cirkáló üldözött négy német cirkálót, mire az utóbbiak visszafordultak és egy órán belül a nagy angol hajók egyike elsülyedt, a másik pedig menthetetlen ronccsá lőve menekülni igyekezett, de csakhamar szintén elmerült. A többi azután bujt, ahová tudott.

Az angol flottát már eddig is súlyos veszteségek érték, de nem nyilt csatában, hanem egyes tengeralatti hajók támadása folytán vagy pedig azáltal, hogy aknára futott egyik-másik hajó. Az angolok fönnen hangoztatták, hogy a német hadihajók kikötőikbe bújva, nem merik az angolok ellén fölvenni a harcot. A chilei tengeri ütközet megmutatta ennek az ellenkezőjét és ezt a tanulságot az angolok drágán fizették meg. Tovább... (Népszava)

Lövöldözés gépfegyverről egy orosz repülőgépre

Ezt a megkapó jelenetet Balogh Budolf fényképész-munkatársunk örökítette meg az északi harcztéren. Tovább a Vasárnapi Ujságra.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.