A hold mint Németország szövetségese

2014.11.19. 16:40

Fantasztikus-bizarr angol remények: H. G. Wells az angolszászok újdonsült oroszbarátságról • A Zeppelinektől rettegő Londonban még a holdfény is ellenség • Az afrikai és indusok katonák nem birják az európai hideget • Automobil mint szószék. 100 éves hírek.

Wells az orosz veszedelemről

Az Időgép, a Világok Harca és egyéb fantasztikus-utópisztikus regények irója, H, G. Wells nemcsak a képzelet világába szokott elszáguldani jules-vernei fantáziájával, hanem politikai és társadalmi kérdésekben is. Liberális irónak ismerjük, aki gyakran szembehelyezkedett az angol imperializmus és tradicionálizmus zászlóvivőjével, Rudyard Kiplinggel.

Mit gondol most Oroszországról egy angol liberális, akinek titokban bizonyára vérzik a szive, hogy a szabadelvű Anglia a zsarnoki Oroszországgal van szövetségben?

Wells bevallja, hogy az angol liberálisok fáznak attól a gondolattól, hogy Németország helyett Oroszországot tegyék meg Közép-Európa urává, a pángermánizmus helyett a pánszlávizmust, a barbár orosz ideált ültessék a trónra. Wells csak azzal tudja meg nyugtatni Albion liberálisait, hogy Oroszország nemcsak a világ legnagyobb, hanem a leglazább birodalma is. Nem egységes nép, mint a német, hanem csak keret, amelybe különböző nyelvű és gondolkozású barbár népfajok vannak összezsúfolva, amely tehát sokkal kevésbé veszedelmes Angliára nézve, mint a németség. Tovább... (Pesti Napló)

A hold mint Németország szövetségese

Az angol katonai hatóságok annyira remegnek a Zeppelinektől, hogy a lakosság legnagyobb bosszúságára és a forgalom valóságos veszélyeztetésére Londont áttörhetetlen homályba akarják borítani. Ezt a remegést a Justice angol lap a következőképen figurázza ki:

— London világításának csökkentésére célzó rendszabályok szigorítására vonatkozólag arról értesülünk, hogy a belügyminiszter és a rendőrfőnökség a legkomolyabb aggodalommal nézik a hold eljárását, amely teljesen elzárkózik attól, hogy az ő intézkedéseikről tudomást vegyen. Mint halljuk, a mesterséges köd előállításának kérdésével a woolwichi arzenál a legkomolyabban foglalkozik. Tovább... (Népszava)

Az afrikaiak és az indusok nem birják a hideget

16.000 francia tengerész, gyalogos és territoriális katonát Észak-Flandriába küldtek az afrikai és indiai csapatok felváltására. Az afrikaiakat és az indusokat vissza kell küldeni, mert a szines csapatok nem tűrik a hideget. Tovább... (Pesti Hírlap)

Automobil mint szószék

A brüsszeli német katonai parancsnokság udvarán katonai istentiszteletet tartanak. A tábori lelkész egy automobilra állt s imát mond a német fegyverek győzelméért. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.