Életunt úrinő összetört holtteste a kövezeten

2014.12.08. 17:56

A cár lefogatta elkéső tábornokát a nagy német győzelem után • Ebben a háborúban egész seregek ássák be magukat a föld alá, mint a vakondokok • Hajószerencsétlenség a viharban a La Manche-csatornán • Éjjeli járőr talált rá a droguista szerencsétlen sorsú feleségére. 100 éves hírek.

Lodz elfoglalása

Lodz elfoglalásával ismét elérkeztünk a világháború egy határkövéhez. A lodzi diadaloszlopba ismét Hindenburg tábornagy nevét kell aranybetükkel belevésni. A lodzi diadal nagyságát tulajdonképen az oroszok mérték föl előre, amikor hirdették, hogy Orosz-Lengyelország e részén fognak eldőlni a nagy csaták és amikor azt is elárulták, hogy ide központosították legfőbb erejüket. Most már tehát nem tagadhatják le vereségük nagyságát sem. A megvert orosz csapatok egyik fővezérét, Rennenkampf tábornokot, épen most fogatta el a cár, hogy haditörvényszék elé állítsa, mert elkésett a németek bekerítésétől. Tovább... (Pesti Hírlap)

Hadsereg a fold alatt

Az északi harctérről

A modern háború legnagyobb csodája az, hogy a nagy csatákat úgyszólván a föld alatt vivják meg. A milliós hadseregek beássák magukat a földbe, mint a vakondokok. Egész katonaváros van a föld alatt utcákkal, termekkel. Hetekig élnek a veremszerü fedezékekben a katonák s onnan lövöldöznek az ellenségre, amelyik vele szemben szintén a föld alá bujt. Mikor aztán rohamra kerül a sor, megelevenednek az odúk, hadsereg kél a földből. S amint előbbre jutottak, ismét fedezéket ásnak s szempillantás alatt elnyeli a föld a hősöket. Tovább a Tolnai Világlapjára.

kep
Fotó: Arcanum.hu

Hajókatasztrófa a La Manche-csatornában

A La Manche-csatornában napok óta borzalmas viharok dühöngenek. A tenger fölött olyan köd terül el, hogy a világitó tornyok tüzeit is alig látni. A nagy köd és a vihar következtében már eddig is több hajó járt szerencsétlenül. Ezen szerencsétlenségek közül a legsúlyosabb a „Banwan” nevü nagy hollandi hajó katasztrófája volt, amely 5000 tonna értékes rakománnyal és számos utassal fedélzetén Dower magasságában összeütközött egy másik nagy hajóval, amelynek neve és nemzetisége még eddig ismeretlen. A „Banwan” néhány perc alatt elsülyedt. Utasai és személyzete közül senkit sem lehetett megmenteni. Tovább... (Népszava)

Életunt úrinő

Vasárnap hajnalban egy rendőr a józsefvárosi Horvát Boldizsár-utcában női holttestre talált. A negyvenöt évesnek látszó, uriasan öltözött nő teste teljesen össze volt törve s rögtön meg lehetett állapítani, hogy az emeletről bukott az aszfaltra. Konstatálták azt is, hogy a szerencsétlen asszony Krayer József drogista felesége. Krayerné régóta idegbeteg s amióta a kisebbik fia meghalt, végleg el volt keseredve és búskomor lett. Másik fia mint tartalékos liszt a háborúba ment. Az aszszony éjjel kiosont másodemeleti lakása balkonjába s onnan levetette magát az utca kövezetére, ahol azonnal meghalt. Tovább... (Pesti Napló)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.