Életunt úrinő összetört holtteste a kövezeten

2014.12.08. 17:56

A cár lefogatta elkéső tábornokát a nagy német győzelem után • Ebben a háborúban egész seregek ássák be magukat a föld alá, mint a vakondokok • Hajószerencsétlenség a viharban a La Manche-csatornán • Éjjeli járőr talált rá a droguista szerencsétlen sorsú feleségére. 100 éves hírek.

Lodz elfoglalása

Lodz elfoglalásával ismét elérkeztünk a világháború egy határkövéhez. A lodzi diadaloszlopba ismét Hindenburg tábornagy nevét kell aranybetükkel belevésni. A lodzi diadal nagyságát tulajdonképen az oroszok mérték föl előre, amikor hirdették, hogy Orosz-Lengyelország e részén fognak eldőlni a nagy csaták és amikor azt is elárulták, hogy ide központosították legfőbb erejüket. Most már tehát nem tagadhatják le vereségük nagyságát sem. A megvert orosz csapatok egyik fővezérét, Rennenkampf tábornokot, épen most fogatta el a cár, hogy haditörvényszék elé állítsa, mert elkésett a németek bekerítésétől. Tovább... (Pesti Hírlap)

Hadsereg a fold alatt

Az északi harctérről

A modern háború legnagyobb csodája az, hogy a nagy csatákat úgyszólván a föld alatt vivják meg. A milliós hadseregek beássák magukat a földbe, mint a vakondokok. Egész katonaváros van a föld alatt utcákkal, termekkel. Hetekig élnek a veremszerü fedezékekben a katonák s onnan lövöldöznek az ellenségre, amelyik vele szemben szintén a föld alá bujt. Mikor aztán rohamra kerül a sor, megelevenednek az odúk, hadsereg kél a földből. S amint előbbre jutottak, ismét fedezéket ásnak s szempillantás alatt elnyeli a föld a hősöket. Tovább a Tolnai Világlapjára.

kep
Fotó: Arcanum.hu

Hajókatasztrófa a La Manche-csatornában

A La Manche-csatornában napok óta borzalmas viharok dühöngenek. A tenger fölött olyan köd terül el, hogy a világitó tornyok tüzeit is alig látni. A nagy köd és a vihar következtében már eddig is több hajó járt szerencsétlenül. Ezen szerencsétlenségek közül a legsúlyosabb a „Banwan” nevü nagy hollandi hajó katasztrófája volt, amely 5000 tonna értékes rakománnyal és számos utassal fedélzetén Dower magasságában összeütközött egy másik nagy hajóval, amelynek neve és nemzetisége még eddig ismeretlen. A „Banwan” néhány perc alatt elsülyedt. Utasai és személyzete közül senkit sem lehetett megmenteni. Tovább... (Népszava)

Életunt úrinő

Vasárnap hajnalban egy rendőr a józsefvárosi Horvát Boldizsár-utcában női holttestre talált. A negyvenöt évesnek látszó, uriasan öltözött nő teste teljesen össze volt törve s rögtön meg lehetett állapítani, hogy az emeletről bukott az aszfaltra. Konstatálták azt is, hogy a szerencsétlen asszony Krayer József drogista felesége. Krayerné régóta idegbeteg s amióta a kisebbik fia meghalt, végleg el volt keseredve és búskomor lett. Másik fia mint tartalékos liszt a háborúba ment. Az aszszony éjjel kiosont másodemeleti lakása balkonjába s onnan levetette magát az utca kövezetére, ahol azonnal meghalt. Tovább... (Pesti Napló)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?