Megteltek a pesti mulatók karácsonykor

2014.12.27. 19:02

Hőseinknek még a szeretet ünnepén is vívniukellett a gyűlölet harcát • Megteltek a pesti mulatók az ünnepnapokon, a város feledni akarta a háborús melankóliát • Nem nagyigényü, de mindvégig mulatságos darab a Jó éjt Muki! a Vígszinházban. 100 éves hírek.

Karácsonyi harcok

A római pápa szent hivatása szerint, de bizonyára a szive sugallatát is követve, megkisérelte, hogy közéje álljon a harcoló feleknek s legalább a Megváltó születésének évfordulóján pár napra felfüggesztesse az emberirtást. A szeretet ünnepére fegyverszünetet kért, de meghiúsult a szent férfiú tisztes törekvése. Folyt a harc az egész vonalon mindenütt nyugattól keletig karácsony ünnepén is.

A háborút nem szabad szentimentálisan fölfogni. Az érzelgősség ilyenkor gyöngeség. A pápától igen szép cselekedet volt a fegyverszünet proponálása. Mi bennünk azonban elejétől fogva hiányzott a hit, hogy azt keresztül lehessen vinni. Döntő győzelem nélkül nincs tisztességes béke. Tehát csöppet sem sopánkodunk amiatt, hogy hőseinknek még a szeretet ünnepén is vivniok kellett a gyűlölet harcát. Tovább... (Pesti Hírlap)

Budapest karácsonya

Külsőségeiben komor, borús hangulatu karácsony köszöntött rá ez esztendőben a fővárosra. Nem volt hó, amely széppé tette volna a várost, hanem szürke ég borult a háztengerre és megeredt a hideg eső is. A rossz időjárás azonban nem gátolta az embereket az ünnepi előkészületekben. Karácsony estéjén még a késői órákban is telve voltak az üzletek, az utcán siető, csomagokkal felpakolt emberek igyekeztek haza felé.

A két ünnepnapon nagy volt az élénkség a fővárosban; kocsit alig lehetett kapni, mindegyiket lefoglalták a karácsonyi forgalomra. A szinházak és mulatóhelyek a két estén teljesen megleltek és a mulatságok idején szinte elfeledni látszott a főváros közönsége a háborús idők melankólikus hangulatát. Tovább... (Pesti Napló)

Jó éjt, Muki!

Ez a cime Neal és Ferner jóizü, kedves bohózatának, amelyet Faragó Jenő átdolgozásában szombaton este mutatott be a Vígszínház. A nem nagyigényű, de mindvégig mulatságos darab tetszett a közönségnek, amely sokat tapsolt a kitűnő szereplőknek is, akik között a vidéken már jónevü Kardos Géza most mutatkozott be először a Vigszinház publikumának. Tovább... (Népszava)

Boldog Karácsonyt!

Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.