Megteltek a pesti mulatók karácsonykor

2014.12.27. 19:02

Hőseinknek még a szeretet ünnepén is vívniukellett a gyűlölet harcát • Megteltek a pesti mulatók az ünnepnapokon, a város feledni akarta a háborús melankóliát • Nem nagyigényü, de mindvégig mulatságos darab a Jó éjt Muki! a Vígszinházban. 100 éves hírek.

Karácsonyi harcok

A római pápa szent hivatása szerint, de bizonyára a szive sugallatát is követve, megkisérelte, hogy közéje álljon a harcoló feleknek s legalább a Megváltó születésének évfordulóján pár napra felfüggesztesse az emberirtást. A szeretet ünnepére fegyverszünetet kért, de meghiúsult a szent férfiú tisztes törekvése. Folyt a harc az egész vonalon mindenütt nyugattól keletig karácsony ünnepén is.

A háborút nem szabad szentimentálisan fölfogni. Az érzelgősség ilyenkor gyöngeség. A pápától igen szép cselekedet volt a fegyverszünet proponálása. Mi bennünk azonban elejétől fogva hiányzott a hit, hogy azt keresztül lehessen vinni. Döntő győzelem nélkül nincs tisztességes béke. Tehát csöppet sem sopánkodunk amiatt, hogy hőseinknek még a szeretet ünnepén is vivniok kellett a gyűlölet harcát. Tovább... (Pesti Hírlap)

Budapest karácsonya

Külsőségeiben komor, borús hangulatu karácsony köszöntött rá ez esztendőben a fővárosra. Nem volt hó, amely széppé tette volna a várost, hanem szürke ég borult a háztengerre és megeredt a hideg eső is. A rossz időjárás azonban nem gátolta az embereket az ünnepi előkészületekben. Karácsony estéjén még a késői órákban is telve voltak az üzletek, az utcán siető, csomagokkal felpakolt emberek igyekeztek haza felé.

A két ünnepnapon nagy volt az élénkség a fővárosban; kocsit alig lehetett kapni, mindegyiket lefoglalták a karácsonyi forgalomra. A szinházak és mulatóhelyek a két estén teljesen megleltek és a mulatságok idején szinte elfeledni látszott a főváros közönsége a háborús idők melankólikus hangulatát. Tovább... (Pesti Napló)

Jó éjt, Muki!

Ez a cime Neal és Ferner jóizü, kedves bohózatának, amelyet Faragó Jenő átdolgozásában szombaton este mutatott be a Vígszínház. A nem nagyigényű, de mindvégig mulatságos darab tetszett a közönségnek, amely sokat tapsolt a kitűnő szereplőknek is, akik között a vidéken már jónevü Kardos Géza most mutatkozott be először a Vigszinház publikumának. Tovább... (Népszava)

Boldog Karácsonyt!

Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?