Kerüljük az ünneprontó dorbézolást, mulatozást

2014.12.31. 15:58

Történelmi időket élünk, a szeszre szánt összeget fordítsuk jótékony célra • Szilveszteri premierek a Fővárosi Orfeumban • Győzedelmeskedik a pánturán eszme: a török nép szivében is élénken él a török-magyar testvériség tudata • Cigarettát küldjön a katonáknak, nem kell nekik a kézelőgomb. 100 éves hírek.

A háború Szilveszter-estéje

A következő fölhívást kaptuk:

Történelmi nagy időket élünk. Az uj esztendő beköszöntét ehhez méltón kell megünnepelnünk. Kerüljük ezúttal az ünneprontó dorbézolást és mulatozást! A szeszes italok a lelket megfosztják igazi erejétől és nemes hevülésétől, az erkölcsöt aláássák, az anyagi erőket kisebbítik. Aki a válságos órákban szeszes italt iszik, vét maga és hazája ellen! Most a józanság, a szeszes italoktól való teljes tartózkodás mindenkinek nemzeti, hazafias kötelessége! A borra, sörre, pezsgőre és egyéb szeszes italra szánt összeget adjuk a harctéren elesett hősök özvegyeinek, árváinak, a sebesülteknek vagy a katonák gyámolitás nélkül maradi hozzátartozóinak istápolására! Kulturemberekhez méltóan józan fejjel tekintsünk az uj esztendő elébe! — Az alkoholellenes egyesületek országos ligája. Tovább... (Népszava)

Fővárosi Orfeum

Szilveszter estéjén a Fővárosi Orfeumban két premier lesz. Ezen az estén keriil először szinre a német társulat felléptével Leon Stein és Edm. Eysler kedves és gyönyörű zenéjü egyfelvonásos operettje, a „Vera Violetta”. Waldmann igazgató oly fényesen állította ki ezt az operettet, hogy már maga a kiállítás is feltűnést fog kelteni. Ugyanekkor lesz az első előadása Móricz Zsigmond „Salamoni ítélet” cimü parasztkomédiájának, amelyben az Orfeum újonnan szerződtetett tagja, Molnár Aranka fog a közönségnek bemutatkozni.

A Turáni Társaságban

Érdekes előadást tartott dr Lakos Béla, a pápai ref. kollégium tanára, ki nemrégen érkezett haza kisázsiai útjáról. Paikert Alajos alelnök megnyitó beszédében kiemelte, hogy abban az óriási harcban, melyet most vivunk, a testvér török nép az, ki egyedül sietett segítségünkre. Nagyrabecsülésünk jeléül kéri a megjelenteket, hogy fel-állással fejezzék ki mély és őszinte baráti érzelmünket a lovagias, bátor török nemzet iránt. dr Lakos kisázsiai utján mindenütt kellemesen tapasztalta, hogy az intelligencia a pánturán eszméktől teljesen át van hatva, mindenütt élénken él a török nép szivében a török-magyar testvériség tudata, még sokkal jobban, mint nálunk. Az előadást az előkelő és nagyszámú közönség nagy tetszéssel fogadta. Tovább... (Pesti Hírlap)

Mi kell a harctéren?

Egy kis tájékoztató

A közönség legnagyobb része még most sincs tisztában azzal, mi kell a harctéren a katonának. A karácsonyi csomagok közt is bőven akadt olyan, amelyben fölösleges dolgokat tartalmazott A közönség ugyanis örömet óhajtván szerezni a hazáért küzdő hozzátartozóinak, megfeledkezik arról, hogy a háborúban nagy értékváltozáson mentek át a dolgok a katonák szempontjából. Mig a békében a katonának is értékes ajándék a kézelő, az ízléses kézelőgomb, egy szép szivartárca, könyv, hangjegy, stb., addig a háborúban, a hadban álló katonának mindez értéktelen holmi, viszont megbecsülhetetlen kincs a szemében a cigaretta, a csokoládé, a cukor, stb.

A háború alatt a mi katonáink is megkedvelték a teát, amely nélkül valóban nehéz kibírni a telet Orosz-Lengyelországban. A közönség tehát nagyon jő cselekszik, ha jótékony adományai közt nem feledkezik meg a teáról és a cukorról sem. A hosszú téli éjszakákon petróleumra is nagy szükségük van katonáinknak. A különféle öngyújtó-készülékek is nagyon praktikus ajándékok a katonák számára.

A csokoládé olyan nagy tápértékü, hogy napokig is elélhet belőle az ember, minden más táplálék nélkül. Leghelyesebb, ha a közönség kis darabokra vagdalva és a táblákról az ezüstpapirt lefejtve küldi a csokóládét a harctéren küzdő katonáknak, mert igy nem kerül fáradságba, erőpazarlásba a táblák eltördelése és higiénikus, mert a katonák bizony nem mosakodhatnak minden étkezés előtt. A cigarettát is nagy örömmel fogadják a katonák, szeszes italokat: konyakot, rumot, likőrt stb. azonban a téli hónapokban nem tanácsos küldeni nekik, mert az alkohol elálmositja az embert s álomba merülve, könnyen megfagyhat. Tovább... (Pesti Napló)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?