Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kolumbusz szadista zsarnok volt

2006.07.18. 12:22
Egy ötszáz éves vizsgálati jegyzőkönyv szerint Amerika felfedezőjének kedvenc időtöltése a gyilkolás volt; emellett Kolumbusz előszeretettel éheztette és kínvallatta embereit. A felfedezőt láncra verve hozták haza az Újvilágból, de érdemeire való tekintettel végül kegyelmet kapott.

Spanyol történészek nemrég egy 1500-ból származó, ötszáz oldalas vizsgálati jegyzőkönyvre bukkantak, amely a genovai hajós és testvérei - Diego és Bartolomeo - viselt dolgaira derít fényt. Ezek miatt fosztották meg Kolumbuszt az általa felfedezett területek alkirályi és főkormányzói címétől.

A 23 tanúvallomást tartalmazó jegyzőkönyv sokkoló részletekkel szolgál Kolumbusz kegyetlenségéről, amely a maga idejében még a sokat látott tengerészeket is elborzasztotta.

Gyilkolt, éheztetett, kínvallatott


Kolumbusz: hős vagy zsarnok?
A szemtanúk szerint az admirális, akinek a gyilkolás volt kedvenc időtöltése, bírósági ítélet nélkül végeztette ki tengerészeit, éheztette és kínvallatásnak vetette alá honfitársait. Nem engedélyezte a bennszülöttek megkeresztelését, mivel azokat így már nem lehetett volna rabszolgasorba kényszeríteni.

Kolumbusz nem csak a tengerészekkel és a bennszülöttekkel bánt kegyetlenül. Mint az egyik iratból kiderül, féktelen dühében saját vejét is agyonverte.

Az első spanyol telepesek, akik sokat éheztek és nélkülöztek, többször próbáltak fellázadni Kolumbusz zsarnoki uralma ellen.

Az iratok egész más megvilágításba helyezik a korábban is ismert tényeket. Az tudott volt, hogy Kolumbuszt és testvéreit láncra verve szállították vissza az Újvilágból Spanyolországba, ám eddig a tudósok azt hitték, hogy hamis vádak alapján tartóztatták le őket.

Érdemeire való tekintettel Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd végül megkegyelmezett Kolumbusznak.

A dokumentumok nyilvánosságra kerülése után másként értelmezhető a genovai hajós további sorsa is: a vizsgálat után néhány évvel nyomorban halt meg, s sokáig azt sem tudta senki, hogy hol nyugszanak földi maradványai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!