Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tojással tartósították a cseréphadsereget

2008.04.28. 11:25
Csin Si-huang, az első kínai császár híres terrakotta-hadseregének hétezer agyagharcosát és lovát elkészültük után felvert tojással borították.

Német és olasz vegyészek szerint, akik a cseréphadsereg néhány alakjáról vett mintát elemezték, a tojással a lakkréteget borították, ily módon tartósítva a harcosokat borító festést. A tojásalapú festék általában nagyon tartós, és nem oldódik a vízben. Ennek következtében kevésbé érzékeny a nedvességre. A tojás fehérjéi biztosították a színezékeknek a lakkréteghez való kötődését, miáltal szintén javult a festékréteg textúrája és sűrűsége.

A tudósok, akik vizsgálataik eredményét a Journal of Cultural Heritage legújabb számában publikálták, mintát vettek a harcosok arcáról, a térdeplő íjászokról, valamint összegyűjtötték a padlón lévő festékmaradványokat. A továbbiakban vegyelemzésnek vetették alá a mintákat.

A vegyészek eredetileg úgy vélték, hogy állati eredetű enyv lehetett a festékek kötőanyaga, ám minden adat arra utal, hogy ez tojás volt. Ami a színezékek alapanyagát illeti, a korabeli művészek egyebek közt fehér ólomércet, malachitot, kvarccsillámokat, cinóbervöröset, faszénkormot, krómvöröset, azuritot, rézvegyületeket alkalmaztak.

Az élénk színek fontosak voltak. Abban a korban a festékek igen drágák voltak, így a színpompás hadsereg a lehető legértékesebb dolognak számított. A szilárd terrakotta és az ugyancsak tartós tojásfesték arra enged következtetni, hogy a cseréphadsereg az örökkévalóságnak készült. Az agyagharcosokon nyolcvan mesterember tüntette fel szignóját: ezek némelyike a császári udvarból érkezett, mások a helyi fazekasok közül verbuválódtak.

A terrakotta-hadsereg nagyon híres, ennek ellenére meglehetősen keveset tudunk róla. A tojás alkalmazásával kapcsolatos felfedezés azért is érdekes, mert ugyanabban a korban az antik görögök és a Római Birodalom művészei is ezt használták kötőanyagként a freskók készítésénél. A felfedezés nagyon hasznos lehet a terrakotta-hadsereg restaurálásánál és az állagmegóvási munkáknál.