Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Tojással tartósították a cseréphadsereget

2008.04.28. 11:25
Csin Si-huang, az első kínai császár híres terrakotta-hadseregének hétezer agyagharcosát és lovát elkészültük után felvert tojással borították.

Német és olasz vegyészek szerint, akik a cseréphadsereg néhány alakjáról vett mintát elemezték, a tojással a lakkréteget borították, ily módon tartósítva a harcosokat borító festést. A tojásalapú festék általában nagyon tartós, és nem oldódik a vízben. Ennek következtében kevésbé érzékeny a nedvességre. A tojás fehérjéi biztosították a színezékeknek a lakkréteghez való kötődését, miáltal szintén javult a festékréteg textúrája és sűrűsége.

A tudósok, akik vizsgálataik eredményét a Journal of Cultural Heritage legújabb számában publikálták, mintát vettek a harcosok arcáról, a térdeplő íjászokról, valamint összegyűjtötték a padlón lévő festékmaradványokat. A továbbiakban vegyelemzésnek vetették alá a mintákat.

A vegyészek eredetileg úgy vélték, hogy állati eredetű enyv lehetett a festékek kötőanyaga, ám minden adat arra utal, hogy ez tojás volt. Ami a színezékek alapanyagát illeti, a korabeli művészek egyebek közt fehér ólomércet, malachitot, kvarccsillámokat, cinóbervöröset, faszénkormot, krómvöröset, azuritot, rézvegyületeket alkalmaztak.

Az élénk színek fontosak voltak. Abban a korban a festékek igen drágák voltak, így a színpompás hadsereg a lehető legértékesebb dolognak számított. A szilárd terrakotta és az ugyancsak tartós tojásfesték arra enged következtetni, hogy a cseréphadsereg az örökkévalóságnak készült. Az agyagharcosokon nyolcvan mesterember tüntette fel szignóját: ezek némelyike a császári udvarból érkezett, mások a helyi fazekasok közül verbuválódtak.

A terrakotta-hadsereg nagyon híres, ennek ellenére meglehetősen keveset tudunk róla. A tojás alkalmazásával kapcsolatos felfedezés azért is érdekes, mert ugyanabban a korban az antik görögök és a Római Birodalom művészei is ezt használták kötőanyagként a freskók készítésénél. A felfedezés nagyon hasznos lehet a terrakotta-hadsereg restaurálásánál és az állagmegóvási munkáknál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!