Alfréd
-2 °C
2 °C

Megtalálták Dobó sírját?

2006.06.09. 23:07
Kapcsolódók (1)
Egy vállalkozó azt állítja, megtalálta Dobó István sírját. Mindez nem rengeti meg a történészek elképzeléseit, ők ugyanis eddig is úgy tudták, hogy Dobóruszkán temették el az egri hőst. Dobónak két síremléke is van: az egyik Magyarországon, a hevesi megyeszékhelyen, a másik pedig szülőföldjén, a mai határokon túl, Dobóruszkán. Dobó síremlékének sorsánál sokkal szomorúbb azonban magának az egri hősnek a pályája: élete végéig Habsburg-börtönben ült, és csak halála előtt egy hónappal engedték szabadon.

Elképzelhető, hogy az Ung-vidéki község katolikus templomának kriptájában - több mint négyszáz év elteltével - megtalálták Dobó István egri várkapitány földi maradványait - írja a pozsonyi Új Szó. Lakatos László, a feltárást vezető helyi vállalkozó elmondta, a falubeliek mindig is úgy vélekedtek, hogy a Szerednye várában 1572 májusában elhunyt egri várkapitány végső nyughelye Dobóruszkán található, ám pontosan senki sem tudta megjelölni.

Biztosan nem Egerben nyugszik Dobó?
"Fodor László régész tájékoztatása szerint Dobó István földi maradványai biztosan nincsenek az Egri Vármúzeumban levő síremlék szarkofágjában. Bár a múltban többször szerették volna megszerezni a csontokat, azokról mindössze annyit tudtak kideríteni, hogy valahol a dobóruszkai templomban találhatók" - írja az MTI, a pozsonyi Új Szóra hivatkozva.

A múlt század elején Magyarországon mozgalom indult Dobó földi maradványainak a felkutatására, így Dobóruszkán 1914-ben az Ungvár Megyei Közművelődési Egyesület támogatásával meg is kezdődtek az ásatások. Akkor bukkantak rá arra a kriptára, amelyet most a kutatócsoportnak sikerült újra feltárnia - írja a pozsonyi lap.

Nyugodtabb körülmények között?

Az I. világháború miatt a kutatást felfüggesztették, mondván: majd később, nyugodtabb körülmények között folytatják. Erre azonban csak most kerülhetett sor. A sírkamrában két fémkoporsó, egy elkorhadt fakoporsó maradványai, valamint emberi csontok találhatók.

Hogy a fémkoporsók mit rejtenek, azt egyelőre senki sem tudja megmondani. Lakatos László reméli, a most előkerült csontokból meg lehet majd állapítani, kiknek a végső nyughelyét sikerült feltárni. A kutatócsoport tagjai természetesen bíznak benne, hogy az egyik sírból Dobó István földi maradványai kerülnek elő - közli az Új Szó.

Dobóval elbántak a Habsburgok

Egerben egyébként 1965 óta látható jelenlegi formájában Dobó István síremléke, legalábbis ekkor készült el az a kiállítás, ahol a várvédő síremléke ma is megtekinthető. (A síremlék már korábban Egerbe került, de mostani helyén negyven éve látható.) Egerben egyébként közismert, hogy Dobóruszkáról származik a kőszarkofág, amely most az úgynevezett Hősök termében van.

Dobó sírjánál azonban sokkal megrázóbb a hős várvédő későbbi sorsa: a Habsburgok - akik közismerten alig-alig adtak segítséget Eger megmentőjének - később árulás, illetve összeesküvés (!) vádjával börtönbe vetették az egykori kapitányt, későbbi erdélyi vajdát. Csak 1572 áprilisában, húsz évvel az egri diadal után engedték szabadon, és egy hónap múlva, májusban már meg is halt Dobó István.