Ödön
2 °C
11 °C

Einstein feleségének panaszkodott szeretőjéről

2006.07.13. 11:15
Új fényben világítja meg Albert Einstein magánéletét az a korábban nem ismert levélcsomag, amit most a Héber Egyetemen mutattak be. Az Einstein mostohalánya, Margot hagyatékából származó levélhalom a fizikus magánéletét az eddiginél izgalmasabb részletekkel gazdagítja. A magániratokból kiderül az is, hogy a relativitáselmélet atyjának viszonya volt egy nála tizenöt évvel fiatalabb nővel is.

A saját feleségének és lányának írt levelekből derült fény az Ethel Michanowskival folytatott viszonyra. Michanowski, aki a tudós mostohalányának egyik barátnője volt, a húszas évek végétől a harmincas évek elejéig járt Einsteinnel. "A ragaszkodó fiatal nő egészen Angliáig üldözte a férfit" - mondta Barbara Wolff, a Héber Egyetem Albert Einstein Archívumának levéltárosa a jeruzsálemi sajtótájékoztatón.

Az ismeretlen szerető

"Einsteinről úgy tudjuk két felesége, Mileva és Elsa mellett tíz szeretője volt, Ethel a tizenegyedik. Michanowski és a többiek - beleértve egy Margaretet, egy Estellát, két Tonist és egy Bettyt - Einsteinnel együtt hajóztak, könyvet olvastak, koncertre jártak. Meglepőnek találtuk a több mint 1300 levelet olvasva, hogy a fizikus saját feleségével, Elsával és mostohalányával Margottal is megbeszélte nőügyeit" - fogalmazott Wolff.

Egy 1931-es levélben Einstein például így panaszkodik Margotnak: "Mrs. M. - Michanowsky - egészen Angliáig követett, és már annyira nyomul rám, hogy azt már képtelen vagyok kezelni!"

A gazdasági világválságban vesztette el a pénzét

A levelekből a szerelmi viszonyok mellett fény derül az 1921-ben elnyert fizikai Nobel-díjért kapott pénz teljes történetére is. A bizonyítékok szerint Einstein első feleségével Milevával megegyezett, a teljes összeget letétbe helyezi egy svájci bankban. Az összeghez elvileg Mileva két közös gyermekük, Hans Albert és Eduard nevelése céljából férhetett hozzá, azonban az összeg hamar elfogyott.

A most nyilvánosságra hozott levelekből derült ki, Einstein valójában a vagyon egy részét az Egyesült Államokban fektette be, nagyobb hányadát pedig a nagy gazdasági világválság idején vesztette el.

Mégis gondoskodó apa volt

Korábban, az Einstein-kutatók úgy tudták, a fizikus kegyetlenül bánt első feleségével Milevával, és érzéketlen apa volt, aki nem akarta vállalni a szülői kötelezettségeket. A levelekből azonban kiderült, a fizikus sokkal jobban törődött az első családjával, mint ahogyan előtte gondolták. "A gyerekek levelei bebizonyították, megértetik, hogy szereti őket", mondta Hanoch Gutfreund a Héber Egyetem rektora és fizikusa.

Az 1300 magánlevél közül a legtöbbet Elsának írta a fizikus, ezeket, illetve az első feleségétől és két fiától kapott leveleket már évek óta kiállították a jeruzsálemi Héber Egyetem Einstein Archívumban. A fizikus mostohalánya, Margot azonban végakaratában úgy rendelkezett, leveleit csak húsz évvel halála után, 2006 júliusában bonthatják fel újra. Einstein alapító tagja volt a Héber Egyetemnek, és örökül hagyta iratait, köztük a személyes levelezéseit is. A körülbelül 3500 oldal 1912 és 1955 között íródott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?