Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Korábban találták fel a papírt, mint azt eddig hitték

2006.08.16. 16:00
Egy kétezer éves papírdarab megváltoztathatja az írás történetét: a Ganszu tartományban, Kínában talált emlék azt sugallja, hogy a távol-keleten az eddig hittnél korábban kezdték használni a papírt.

A most megtalált papírdarabkán kézírás is olvasható, így az írás történetében is fontos felfedezés az, amelyről a Xinhua hivatalos kínai hírügynökség, aztán pedig a china.org.cn oldal számolt be.

A Nyugati Han-dinasztia idején készítették az első papírokat?

A tíz négyzetcentiméteres darabka lenszálakból készült, s akkor találták meg, amikor egy ókori helyőrség feltárását végezték kínai régészek a Jumen-szorosban (Yumen), Dunhuang környékén, Északnyugat-Kínában.

A helyőrség a Nyugati Han-dinasztia (Kr. e. 206-Kr. u. 25) idején működött. A papírt a Krisztus előtti nyolcadik évben (i.e. 8-ban) készítették, méghozzá jóval Cai Lun születése előtt, akiről eddig azt feltételezték, hogy ő "találta fel" a papírkészítés metódusát Kínában.

Fu Li-cseng (Fu Licheng), a Dunhuang Múzeum munkatársa szerint ez azt jelenti, hogy a papír használata legalább száz évvel korábban kezdődött, mint ahogyan azt eddig hitték a szakértők.

Cai Lun titka nem is volt már titok?

Cai Lunnak sikerült fák kérgéből, selyemből, vászonból és halászhálókból papírt előállítania, és mindezt az eddigi adatok szerint Kr. u. 105-ben tette meg. Módszerét azonban titok övezi mindmáig, miután a formula, amely alapján találmányát megcsinálta, elveszett.

A szakértők a most megtalált papíron legalább 20 ókori kínai írásjelet azonosítottak, és azt állítják, hogy a frissen előkerült darabka egy levél töredéke.

Cai Lun (Ts'ai Lun) születését a Wikipédia Kr. u. 50-re teszi, halálának éve pedig szintén e forrás szerint Kr. u. 121. Cai Lun eunuch volt, akárcsak sok más híres kínai, vagy legalábbis kínai szolgálatban álló feltaláló vagy felfedező.

Cai Lun pályafutása

Cai Lun már a Keleti Han-dinasztia idején született, és He császár hivatalnoka lett. A császár nagyon örült felfedezésének, a papírkészítés feltalálásának - legalábbis eddig így tudták a történészek. Cai mindennek fejében nemesi címet kapott, és nagy vagyonra tett szert.

Később azonban Cai belekeveredett egy udvari cselszövésbe, Dou császárnő híveként. Később Deng Szui császárnő hívéül szegődött. Ezután azonban egy olyan uralkodó, An császár került hatalomra, aki unokája volt egy Dou császárnő alatt félreállított politikusnak.

Cai Lun, mint Dou egykori bizalmasa, börtönbüntetést kapott. Ám mielőtt megjelent volna a fogházban, mérget ivott, és meghalt Kr. u. 121-ben.

A papír elterjedése Nyugaton

Kr. u. 751-ben az arabok foglyul ejtettek néhány kínai papírkészítőt, miután a Tang-dinasztia csapatai katasztrofális vereséget szenvedtek a Talasz-folyó menti csatában. A papírkészítés technikája ezután terjedt el a nyugati világban, vagyis Európában.

A papír használata az arabok korai "túszejtései" ellenére csak a 12-13. században terjedt el Európában - írja a Wikipédia.