Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Webre került Az utolsó vacsora

2007.10.30. 12:10
Szombat óta az interneten is meg lehet tekinteni Leonardo da Vinci mestermûvét, Az utolsó vacsorát – írja az ABC News.

A 16 milliárd pixeles, nagy felbontású képet a digitalizálást végzõ cég honlapján lehet megnézni. A felbontás lehetõvé teszi, hogy a nézõk olyan részleteket is észrevegyenek a 15. századi falfestményen, amelyek felett élõben elsiklana a szemük, például olyan vázlatvonalakat, amiket Leonardo a festés elõtt rajzolt a falra.

A projekttel nemcsak a szakemberek és a mûvészetkedvelõk kíváncsiságát akarták kielégíteni, hanem a késõbbi generációknak meg akarták örökíteni, hogyan nézett ki a mestermû 2007-ben – nyilatkozta Alberto Artioli kurátor az AP hírügynökségnek.

16 milliárd pixel nem tévedhet

Az utolsó vacsorát a milánói Santa Maria delle Grazie templom refektóriumában lehet megnézni, de a mû védelme érdekében negyedóránként csak 25 látogató járulhat elé, ami egy évben legfeljebb 320 ezer embert jelent. "Az igény ennél háromszor-négyszer nagyobb" – fogalmazott Artioli.

Leonardo az 1490-es években készítette el a festményt, de nem hagyományos, hanem akkoriban fához használt festéket alkalmazott, ami még a kép befejezése elõtt elkezdett leválni a falról. Késõbb a festmény közepébe egy ajtót vágtak, Napóleon katonái pedig istállóként használták a refektóriumot, és sárral dobálták a képet. Árvíz, a fal vizesedése és penészedése is rombolta a mûvet, 1943-ban pedig egy bombatalálatot is túlélt – a refektórium falai közül csak Az utolsó vacsoráé maradt épen. A festményt 1978 és 1999 között restaurálták igen alaposan, fél évezred szennyezõdéseit és a korábbi restaurációk nyomait is leszedték róla.