Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Webre került Az utolsó vacsora

2007.10.30. 12:10
Szombat óta az interneten is meg lehet tekinteni Leonardo da Vinci mestermûvét, Az utolsó vacsorát – írja az ABC News.

A 16 milliárd pixeles, nagy felbontású képet a digitalizálást végzõ cég honlapján lehet megnézni. A felbontás lehetõvé teszi, hogy a nézõk olyan részleteket is észrevegyenek a 15. századi falfestményen, amelyek felett élõben elsiklana a szemük, például olyan vázlatvonalakat, amiket Leonardo a festés elõtt rajzolt a falra.

A projekttel nemcsak a szakemberek és a mûvészetkedvelõk kíváncsiságát akarták kielégíteni, hanem a késõbbi generációknak meg akarták örökíteni, hogyan nézett ki a mestermû 2007-ben – nyilatkozta Alberto Artioli kurátor az AP hírügynökségnek.

16 milliárd pixel nem tévedhet

Az utolsó vacsorát a milánói Santa Maria delle Grazie templom refektóriumában lehet megnézni, de a mû védelme érdekében negyedóránként csak 25 látogató járulhat elé, ami egy évben legfeljebb 320 ezer embert jelent. "Az igény ennél háromszor-négyszer nagyobb" – fogalmazott Artioli.

Leonardo az 1490-es években készítette el a festményt, de nem hagyományos, hanem akkoriban fához használt festéket alkalmazott, ami még a kép befejezése elõtt elkezdett leválni a falról. Késõbb a festmény közepébe egy ajtót vágtak, Napóleon katonái pedig istállóként használták a refektóriumot, és sárral dobálták a képet. Árvíz, a fal vizesedése és penészedése is rombolta a mûvet, 1943-ban pedig egy bombatalálatot is túlélt – a refektórium falai közül csak Az utolsó vacsoráé maradt épen. A festményt 1978 és 1999 között restaurálták igen alaposan, fél évezred szennyezõdéseit és a korábbi restaurációk nyomait is leszedték róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?