Erzsébet
1 °C
4 °C

Megtalálták a maják 1600 éves parlamentjét

2008.04.23. 10:40
Megtalálták a maják legjelentősebb városának, Calakmulnak festményekkel díszített kis piramisát a mexikói Campeche államban, az őserdőben. A festmény, amely a piramis lépcsőjét díszíti, a politikai-vallási ceremóniákon fogyasztott ételek, italok készítésének folyamatát ábrázolja.

A festmény központi alakja egy testes nő, aki a vele szemben térdeplő másik asszony fejéről készül leemelni egy nagy kancsót. Értékes jáde fülbevalók, bokaláncok ékesítik és teszik nyilvánvalóvá, hogy a jelenetben ő a főszereplő. Kétoldalt két nemes írnok az indián szent könyvekből már ismert jellegzetes hajviselettel és a skót kiltre emlékeztető kockás szoknyában az italokat készíti és kóstolja.

A festmény a 4. században készült. A festő először felvázolta az egész jelenetet, majd kiszínezte az alakokat, végül pedig feketével erősen kihúzta a körvonalakat, így illusztrálta például a központi nőalak ruhájának átlátszóságát. A festményeken látható néhány felirat a művész nevére, és az ital alapanyagára, a kukoricára utal. Ezt az italt Mexikóban ma is fogyasztják.

Calakmul az antik Kígyók Birodalmának központja volt és évtizedekig ellenállt a másik nagy maja város, Tikal terjeszkedésének. Uralkodója, Jaguárkarom sírját néhány évvel ezelőtt megtalálták a város másik, nagyobb piramisában.

A kis piramisnál az ásatások tovább folynak és megfejtésre vár még egy több tízméteres hosszú padnak a rendeltetése is, amely egy tágas teret határol. Ez a különleges ülőalkalmatosság tengeri madarakkal, teknősökkel, vízililiomokkal és olyan írásjelekkel van dekorálva, amelyeket vízililiom-növénynek lehet fordítani és amely a maja leírásokban olyan helyet jelöl, ahol fontos politikai-vallási események zajlottak. A régészek szerint minden arra enged következtetni, hogy azt a szent helyet találták meg, ahol a nemesek és a papok összejöttek, hogy döntsenek a Kígyó Birodalmának sorsáról, vagyis az építmény a maja arisztokrácia parlamentjének felelt meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?