Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megtalálták Achillest?

2008.05.16. 07:33
Az ukrajnai régészek nem tartják elképzelhetetlennek, hogy Achillest holttestét találták meg egy ásatás során.

Nyílhegy fúrta át egy kétezer éves csontváznak a sarkcsontját, amelyre gödörásás közben bukkantak a közép-ukrajnai Nikopol városban - a helyi régészek között akad olyan is, aki nem tartja lehetetlennek, hogy Achilles ókori hős maradványaira bukkantak.

Jelek

A leletről beszámolva Komszomolszkaja Pravda című napilap megszólaltatta Miroszlav Zsukovszkijt, a Nikopoli Állami Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettesét. Ő elmondta, hogy a temetkezési helyen három személy csontvázát találták meg, közülük az egyik sarkcsontja bronz nyílheggyel volt átfúrva.

A leletet megvizsgáló zaporizzsjai régészek az újság szerint nem tartották elképzelhetetlennek, hogy annak köze van Achilleshez, mert a környéken sok a szkíta temetkezési hely. Márpedig - állították - a szkíta területeken nagy volt Achilles kultusza, amit az is bizonyít, hogy a nomád nép temetkezési helyein, a kurgánokban találtak az antik hősről készült ábrázolásokat. Úgy vélték, nem kizárható, hogy a Trójánál halálos sebet kapott harcost nem hamvasztották el, hanem tetemét elszállították és valahol hazája közelében temették el. Ennek folytán - tették hozzá - sokan reménykedtek abban, hogy egyszer a Kaukázus vidékén vagy a Krímben bukkannak Achilles sírjára.

Az Ukrán Tudományos Akadémia Kijevi Régészeti Intézetének tudósai viszont a lelet vizsgálatából semmiféle ilyen értelmű a következtetést nem vontak le. Ljudmila Litvinova, az intézet biorégészeti osztályának vezetője kifejtette: a nikopoli csontváz, s annak koponyája olyan rossz állapotban volt, hogy a személy külsejét nem lehetett rekonstruálni, tehát nem lenne ildomos kapcsolatot keresni a csontok és az ókori görög hős között. Az viszont tény - fűzte hozzá -, hogy sem Ukrajnában, sem más országban eddig még nem találtak olyan emberi maradványt, amelynek hasonló sérülése lett volna.

A nyílvesszővel átfúrt sarokcsont Nikopol város múzeumába került, a lelet többi részén a kijevi régészeti intézetben további vizsgálatokat folytatnak.