Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Az MIT átalakítja a történetmesélést

2008.11.30. 11:35
A világhírű Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) nem kevésbé híres Médialaboratóriuma a napokban jelentette be, hogy a közeli Plymouth Rock Studios-szal közösen filmes és televíziós stúdiót hoznak létre. A nyitás 2010-ben várható.

Interaktív történetmesélés, aktív nézői részvétel

A Jövő Történetmesélés Központ (Center for Future Storytelling) Plymouth városában épül fel. 2010-ig ugyan van még idő, de a kutatási program már megkezdődött. A partner-együttműködés célja a történetmesélés minden szinten – p2p multimédia-megosztástól szuperprodukciókig – történő forradalmasítása.

A mindenkori csúcstechnológiára támaszkodva kísérleteznek a sztorik interaktívabbá, improvizatívabbá és (a jelenlegi webes trendeknek megfelelően) közösségibbé varázsolásával. A kísérleti művészetek, elsősorban az avantgarde színház és performace-ok sokszor látványosan beharangozott, majd még látványosabban megbukott nagy ábrándját, a közönség bevonását az alkotói folyamatba igyekeznek ezúttal valóban kivitelezni. Passzív befogadóból aktív résztvevőkké válunk – így az új jelentéssel megtöltendő, korábban nem látott módszerekkel kivitelezendő régi mantra.

Valós és virtuális világok közelítése, összekapcsolása, valamint a felhasználók által létrehozott webes tartalom mennyiségi és főként minőségi növelése ugyancsak szerepel a tervek között. Azaz, bárki elkészítheti saját egyedi történetét.

Egyrészt. Másrészt – történet mellett, történeten túl – a központ kutatásai a képalkotás és -megjelenítés technológiáit sem a mai állapotokban képzelik el. Újgenerációs kameráik, programozható stúdióik gazdaságosabbá és sokoldalúbbá alakíthatják a filmkészítést.

Mindenki elégedett

„A történetmesélés a legmélyebb gyökere annak, ami egyedivé, emberré tesz bennünket” – jelentette ki Frank Moss, a Médialaboratórium igazgatója. – „Így osztjuk meg élményeinket, tanulunk múltunkból, képzeljük el jövőnket. De a történetmesélés mikéntje egy másik tipikusan emberi jellegzetességtől, a technológia feltalálásának és felhasználásának a képességétől is függ. A nyomtatott sajtótól az internetig, a technológiák új történetmesélési formákat alakítottak ki, biztosítva, hogy a kreativitás és az önmegvalósítás magasabb szintjeit érjük el. A Médialaboratórium és a Plymouth Rock Studios közös látomása lehetővé teszi a történetmesélés mozi-iparon túlmutató, következő kvantumugrását.”

A Plymouth Rock Studios vezetői szintén elégedettek.

„Mivel az új történetmesélési technológiák innovációs forrásaként tartanak nyilván bennünket, óriási lehetőség együttműködni az innovatív szelleméről világszerte ismert MIT-val” – nyilatkozta ihletetten a korábban a Paramount Motion Picture Groupot vezető David Kirkpatrick elnök. – „Meg fogjuk változtatni a filmkészítési modellt, véget vetünk a narratív formákat megkötő technológiai korlátoknak.”

A magától értetődően az MIT-n kikísérletezett technológiákat (például az ember emocionális szintjeit is „értő” digitális rendszereket, a történetmesélő szándékának érzékelésére képes kamerákat stb.) használó Központot a Médialaboratórium három ismert kutatója fogja közösen irányítani. V. Michael Bove Jr. a tárgyalapú média és az interaktív televíziózás szakértője, Ramesh Raskar az új képkészítő, rögzítő és megjelenítő technológiák úttörője, Cynthia Breazeal érző robotjaival – különösen Kismettel – és az ember-robot interakcióban elért eredményeivel vált a terület megkerülhetetlen szaktekintélyévé.