Tetovált múmiát találtak Peruban

2006.06.13. 10:26
Mértani ábrák és mitikus állatok díszítik annak a fiatal nőnek a holttestét, akire Peru északi részén bukkantak a régészek. A nő feltehetően a VIII. században titkozatos körülmények között eltűnt moche civilizációhoz tartozott.

Fiatal nő múmiájára bukkantak amerikai és perui régészek egy az i.sz. V. századból származó sírban. A sír Peru északi részében, nem messze Trujillo városától, a Huaca Cao Viejo piramis mellett, az El Brujo-i ásatás során került a felszínre.


Moche harcos szobra
A sír ép volt, fosztogatók nem garázdálkodtak benne. Finoman cizellált ékszereket, díszeket is találtak a régészek. A múmia mellett egy serdülő fiú csontváza hevert, akit bizonyára azért áldoztak fel, hogy elkísérje az asszonyt a túlvilágra. Ebből a szakértők azt a következtetést vonják le, hogy a nő magas társadalmi osztályból származott.

Kreatív preinkák

Miután letekerték róla a több száz méter hosszú vászoncsíkokat, kiderült, hogy együtt temették el olyan fegyverekkel, amelyeket általában férfiak sírjában szoktak találni: két buzogánnyal és számos hajítólándzsával együtt helyezték a sírba a nőt. Lehet, hogy hatalma szimbólumaiként, vagy pedig azért, mert a fiatal nő harcos volt.

A másik meglepetést az okozta, hogy a múmiának tetoválások látszanak a karjain, a lábszárán és a lábfején. Részben mértani ábrákat, részben mitikus állatok rajzait juttatták kaktusztűvel a bőre alá. A festék, amelyet használtak, valószínűleg szénpigment volt.

A moche civilizáció a II. században jelent meg Peru északi részében és titokzatosan eltűnt a VIII. században. A Huaca de la Luna és a Huaca del Sol piramisokon a mochicák emberáldozatokat mutattak be. Ez a preinka kultúra, mint ahogy mozaikjaik és edényeik tanúsítják, kézművességének minőségéről és kreativitásáról lehetett híres.  • Hírek
  • Személyi kölcsön