A cári gyermekek holttestét találták meg

2008.04.11. 08:05
Sokáig bizonytalan volt, hogy valóban II. Miklós gyermekeinek holttestét találták-e meg múlt nyáron, az eddigi vizsgálatok azonban kimutatták: az országút melletti gödörben nagy valószínűséggel Mária nagyhercegnőt és Alekszej trónörököst temették el.

Valóban II. Miklós cár gyermekeinek maradványai azok, amelyeket múlt nyáron a szverdlovszki területen találtak meg, erre a következtetésre jutottak a leleteket vizsgáló kriminológusok.

Vlagyimir Szolovjov, az utolsó orosz uralkodó családjának meggyilkolását kutató csoport vezetője csütörtökön tájékoztatta a vizsgálatok eredményéről Eduard Rosszel szverdlovszki kormányzót.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség a kormányzó tájékoztatási osztályának közlésére hivatkozva jelentette, hogy az eddigi vizsgálatok nagy valószínűséggel kimutatták: az országút melletti gödörben II. Miklós cár két gyermekét - Mária nagyhercegnőt és Alekszej trónörököst temették el. A vizsgálatokat különböző orosz és külföldi tudományos intézetekben végzik, s azok összehasonlítása után teszik majd közzé a végeredményt, várhatóan májusban.

II. Miklós cár 1917. március 2-án (az orosz ortodox naptár szerint 15-én) lemondott trónjáról fivére javára. A lemondott cárt március 8-án az Ideiglenes Kormány utasítására letartóztatták és Carszkoje Szelóba, majd a bolsevik hatalomátvétel után, 1918. áprilisának végén az urali Jekatyerinburgba szállították.

1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka az Ipatyev-ház alagsorában gépfegyvertüzet zúdítottak II. Miklós cárra, feleségére, lányaikra - Anasztáziára, Tatyjanára és Olgára -, fiukra, Alekszejre, a hercegnők nevelőnőjére, a család orvosára, szakácsára és lakájára. A savval leöntött és elégetett kilenc holttest maradványait 1991-ben találták meg. A család tagját - többek között a Romanovokkal rokonságban álló Fülöp edinburgh-i herceg DNS-mintájának segítségével - azonosították. A cárt 1998-ban temették újra a szentpétervári Péter Pál-erődben, a cári család tagjainak hagyományos temetkezési helyén.

Mária nagyhercegnő és Alekszej trónörökös maradványait tavaly nyáron találták meg, amikor Jakov Jurovszkijnak, a kivégzés irányítójának nemrég még titkosan kezelt, többek által hamisnak tartott naplója alapján keresték több jekatyerinburgi tudományos és társadalmi szervezet kezdeményezésére. Jurovszkij szerint a kivégzett család két tagját másutt temették el, mint a többieket, hogy ezzel is megnehezítsék az esetleges későbbi azonosítást.  • Hírek
  • Lakáshitel