Viola
-5 °C
-2 °C

Megtalálták a trákok legrégebbi városát

2006.07.13. 15:20
Szenzációsnak nevezi egy bolgár lap azt a felfedezést, amely Karlovo régióban, Vaszil Levszki falu közelében történt Bulgáriában. A hírek szerint a jelenleg ismert legrégebbi trák település maradványaira bukkantak rá régészek.

A Bulgária középső vidékén talált leletek arra mutatnak Kosztadin Kiszjov archeológus szerint, hogy még Szevtopolisznál, vagyis az eddig ismert legrégebbi trák városnál is régebbi településre bukkantak.

2500 éves város

A most kiásott város maradványai között egy királyi rezidenciát is találtak, amely legalább 2500 éves, vagyis a Kr. e. 5. századra datálható. (Természetesen ennél vannak idősebb trák leletek, de azok nem városias településekről származnak.) Kiszjov, az ásatásokat vezető régész a plovdivi Archeológiai Múzeum munkatársa, és egy éve végez feltárásokat a környéken.

A frissen felbukkant leletek jelentősége azért nagy, mert az eddig legrégebbi városnak hitt település, a Kr. e. V-IV. században fénykorát élő Szevtopolisz, mélyen a víz alatt fekszik, ugyanis a kommunizmus idején egy víztározót építettek a helyére.

Egy komoly akadály: magánterületen kell ásatniuk

A most feltárandó település területe legalább 2,5 hektár a bolgár régészek szerint. Trák és görög kerámiát is találtak itt, ami a trák uralkodó kereskedelmi kapcsolataira is utalhat.

A bolgár régészeket azonban egy fontos tényező akadályozza: a friss feltárásokat nehezíti ugyanis, hogy magánterületen kell dolgozniuk, és kevés a pénzük is az ásatások befejezéséhez.

Szevtopoliszt is hozzáférhetővé akarják tenni a bolgárok

Érdekesség, hogy más bolgár régészek éppen a víz alatti ókori trák város, Szevtopolisz (Szeuthopolisz) bemutatására készülnek. Egy tavalyi hír szerint a Georgi Dimitrov-gát építésekor elárasztott várost, III. Szeuthész trák király fővárosát, az odrüsz állam legjelentősebb emlékhelyét víz alatti lifttel közelíthetnék meg a látogatók.

A tervek része az is, hogy körülbelül fél hektáron, azaz nagyjából eredeti méretében helyreállítanák a város maradványait is. Mindezek a munkálatok előreláthatólag kilenc évet vennének igénybe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!