Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdték Új-Zrínyivár kutatását

2006.07.14. 12:05
Az 1661-ben épült palánkvár helyét ismerik, de ásatásokat eddig nem végeztek. Most a Nemzetvédelmi Egyetem és a Hadtörténeti Múzeum tárja fel a területet.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatótábort szervezett a horvát határ közelében lévő, Nagykanizsa és Csurgó közt elterülő Őrtilos településen, hogy megtalálják a Zrínyi Miklós nevét viselő egyetlen magyarországi erődítés, Új-Zrínyivár helyét, adta hírül az MTI.

A palánkvárat 1661-ben építette fel a költő-hadvezér a Mura partján, majd 3 év múlva a török elfoglalta és lerombolta. Két évvel ezelőtt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Hadtörténeti Múzeum egy horvát és magyar szövegű emlékművet emelt a vár feltételezett helyén, de ásatást mindmáig nem folytattak.

A kutatók eddig egy legalább 3 dekás török ólom puskagolyót, török késnyelet és pénzérméket találtak. Reményeik szerint egy év múlva már meg tudják rajzolni Új-Zrínyivár pontos körvonalát.