Adalbert
13 °C
21 °C

Szemmel látható anyagdarabot teleportáltak

2006.10.06. 11:48
Fényt négy éve, egy-egy atomot két éve sikerült először teleportálni. Dán kutatók most fénysegítségével mozdítottak odébb egy szemmel is látható, több milliárd atomból álló anyagdarabot.

Kis áttörés ez egy porszemnek, nagy áttörés az emberiségnek: dán tudósoknak sikerült kvantuminformációt teleportálniuk úgy, hogy az eddigi kísérletektől eltérően fényt és anyagot is használtak az adatátvitelhez. Emberről, kutyáról, ezúttal sincs szó, de a szemmel már látható anyagdarabot teleportáló kísérlet, amelyről a Nature magazin számolt be, közelebb viheti az emberiséget a kvantumkommunikáció gyakorlati alkalmazásához és a még csak elméletben létező kvantumszámítógép létrehozásához.


Teleport a Star Trekben - ez még odébb van
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének kutatói egy minden eddiginél nagyobb, több milliárd atomból álló makroszkopikus tárgyat leíró információt teleportáltak fél méteres távolságba, és azt remélik, hogy messzebbre is el tudják majd juttatni az anyagot. A teleportáció-kutatásban most történt meg először, hogy az átvitelhez egyszerre használtak fényt és anyagot - az egyik az információhordozó, a másik a tárolóeszköz szerepét játszotta – magyarázta a Reutersnek a kísérletet Eugene Polzik, a kutatócsoport vezetője.

Fényt messzire, atomot közelre

Puszta fényt már évekkel ezelőtt sikerült teleportálni: 2002-ben az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói lézersugarat szedtek szét, majd egy méterrel távolabb létrehozták annak másolatát. Két évvel később osztrák és amerikai tudósok egy időben jelentették be, hogy sikeresen teleportáltak atomokat. Az Innsbrucki Egyetemen kalciumionokat, a coloradói NIST kutatóintézetben berilliumot használtak, és hasonló, nagyjából 75 százalékos pontosságot értek el. 2004-ben osztrák kutatók fénnyel jóval meggyőzőbb eredményt produkáltak: egy a Duna alatt húzódó, hatszáz méter hosszú optikai kábel két vége között teleportálták a fotonok kvantumállapotát.

Atomokat eddig csak néhány milliméteres távolságba sikerült teleportálni. A mostani dán módszerrel viszont messzebbre is el lehet juttatni az anyagot, mert a kvantumösszefonódást fény segítségével viszik át. (A teleportációs kísérletekben felhasznált a kvantumösszefonódás azt a jelenség, amikor két részecske kvantumállapota fizikai összeköttetés nélkül is kapcsolatban áll egymással.)

Polzik szerint a mostani kísérlet jelentőségét az információ egyik helyről a másikra való teleportálása adja. A kvantuminformáció a klasszikus információtól abban különbözik, hogy nem lehet mérni, kapacitása messze meghaladja a hagyományos információét, és lehallgatni sem lehet, így a lehető legbiztonságosabb adatátvitelt teszi lehetővé – ez lehet a jövő kvantumszámítógépének alapja.

15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft