Bernát, Felícia
EUR 383,77 Ft
USD 363,37 Ft
8 °C
30 °C

Taposással termelnek energiát a japán metróban

2008.12.16. 08:13
A nyomásból termelnek energiát azok az elemek, amiket a tokiói metróban helyeztek el. A jegykezelő kapukhoz már most is elég kraft jön össze.

Egy japán közlekedési vállalat (East Japan Railway Company - JR East) a napokban kezdte meg egy alternatív energiaellátó rendszer tesztüzemét két tokiói metróállomáson, írta meg az IT.café. A technológia egy már ismert megoldásra épít: a metró utasai (naponta körülbelül négyszázezer ember) lépteikkel generálják az áramot az állomás elektromos berendezéseinek.

A technológia alapja a piezoelektromosság: a kapukon átvezető részre helyeztek el olyan elemeket, melyek a rájuk nehezedő nyomás következtében termelnek energiát. Az energiatermelő padlónak nevezett rendszerrel már 2006 óta kísérleteznek sikeresen: a kezdetekhez képest tavaly sikerült megtízszerezni a leadott teljesítményt, köszönhetően annak, hogy aprólékos munkával mind az egyes elemek elhelyezésén, mind az energiaátvitelen, mind pedig az alkalmazott áramkörökön javítottak. A számítás alapja, hogy egy átlagosan hatvan kilósnak tekintett ember az áthaladáskor 0,1 watt energiát termel másodpercenként két lépés alatt.

A tesztidőszak 2009 február elejéig tart azon a 25 négyzetméteres területen, ahol a két jegykezelő kapu közt elhelyezett tesztfelületen kell áthaladniuk az utasoknak. A cég azt várja, hogy a teljes megtermelt napi energia eléri a 1400 kWs-ot, mely elegendő lenne a kapuk és a képernyők rendszerének energiaellátásához.

A technológiát már más helyeken is kipróbálták, például egy angol eco-diszkóban, a portsmouthi Spinnaker toronyban, illetve a londoni tömegközlekedésben is folynak hasonló kísérletek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek