Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

T. rex-vért találták

2005.03.25. 15:03
Több mint egy évszázadon keresztül a dinoszauruszok kutatása a megkövesedett csontok vizsgálatán alapult. Egy kutatócsoport most új távlatokat nyitott azzal, hogy egy hetvenmillió éves Tyrannosaurus rextől származó, vérlemezkéket tartalmazó lágyszövetet talált, írja a Wired magazin.

A kutatásvezető Mary Higby Schweitzer szerint az észak-karolinai állami egyetem tudóscsoportja akkor tud további részletekkel szolgálni a dinoszauruszok életéről, ha sikerül a szövetből elkülöníteniük a fehérjét. Schweitzer még nem tudja, hogy sikerül-e a leletből a dinoszaurusz DNS-ét izolálniuk (A Jurassic Park című film alapját éppen ez az elképzelés szolgáltatta).

Struccszerű

A szövetet egy 18 évesen elpusztult, MOR 1125 néven regisztrált T. rex combcsontjának belsejében találták, egy Montana állambeli homokkő-képződményben. "A dinoszaurusz-lágyszövet meglehetősen ritka lelet, ezért is találják olyan érdekesnek és fontosnak a hetvenmillió éves példányt. A szövet összetétele és a benne talált véredények rendkívül hasonlítottak a ma élő struccok szöveteinek összetételéhez" - nyilatkozta Schweitzer.

Ez egybevág azzal az utóbbi években népszerű tudományos nézettel, amely szerint egyes madarak a dinoszauruszoktól származnak. Schweitzer emiatt hasonlította össze a ma élő legnagyobb madár csontjaival a T. rex leletet.

Jurassic Park

Matthew Carrano, a Smithsonian nemzeti természettudományi múzeum dinoszauruszokkal foglalkozó kurátora "rendkívül izgalmas dologként" aposztrofálta a felfedezést. "Ritkán van lehetőségünk arra, hogy betekintést nyerjünk az ősállatok alapvető biológia folyamataiba " - mondta Carrano, aki maga is részt vett a kutatásban.