Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Gyakori a gyerekek túladagolása

2008.03.26. 16:50
A sürgősségi orvosi ellátás egyik leggyakoribb oka az 1-4 éves korú gyerekek esetében a véletlen gyógyszer-túladagolás - jelentette ki Daniel Budnitz, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) munkatársa egy kutatásra hivatkozva.

A Budnitz vezetésével két éven át végzett felmérés megállapítja, hogy a csecsemőknél a gyógyszerhatás a harmadik leggyakoribb nem halálos sérülés, az 1-4 éves korcsoportban pedig a hatodik olyan, ami miatt a kicsik sürgősségi osztályokra kerülnek.

63 amerikai kórház adatait elemezve Budnitz és kollégái kiszámították, hogy 158 ezer, tizennyolc évesnél fiatalabb páciens került a sürgősségi osztályokra előírt, vagy orvosi rendelés nélkül beszedett gyógyszerek, vitaminok, oltások, táplálékkiegészítők és alternatív gyógymódok ártalmas hatásai miatt 2004 és 2005 között.

A gyerekek 89 százalékát ellátásuk után hazaengedték, a mérgezés nem vezetett halálhoz. Az 1 és 4 év közöttieknek azonban tízszer nagyobb eséllyel kellett a kórházban maradniuk további kezelésre, mint bármely más korcsoport tagjainak. Az öt év alatti gyerekeknél ráadásul négyszer valószínűbb volt a káros gyógyszerhatás, mint az ennél idősebbeknél.

A gyerekeknek beadott gyógyszerek aktív hatóanyagának ellenőrzésére figyelmezteti a szülőket a vezető kutató. Fontos szempont a gyógyszerek gyerekbiztos csomagolása és tárolása, és az, hogy soha ne hagyjunk egyedül gyereket vitaminok, gyógyszerek közelében. Ugyancsak óv a szakember attól, hogy felnőtteknek szánt gyógyszereket adjanak megfázásra, vagy köhögésre két év alatti gyerekeknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!