Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyakori a gyerekek túladagolása

2008.03.26. 16:50
A sürgősségi orvosi ellátás egyik leggyakoribb oka az 1-4 éves korú gyerekek esetében a véletlen gyógyszer-túladagolás - jelentette ki Daniel Budnitz, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) munkatársa egy kutatásra hivatkozva.

A Budnitz vezetésével két éven át végzett felmérés megállapítja, hogy a csecsemőknél a gyógyszerhatás a harmadik leggyakoribb nem halálos sérülés, az 1-4 éves korcsoportban pedig a hatodik olyan, ami miatt a kicsik sürgősségi osztályokra kerülnek.

63 amerikai kórház adatait elemezve Budnitz és kollégái kiszámították, hogy 158 ezer, tizennyolc évesnél fiatalabb páciens került a sürgősségi osztályokra előírt, vagy orvosi rendelés nélkül beszedett gyógyszerek, vitaminok, oltások, táplálékkiegészítők és alternatív gyógymódok ártalmas hatásai miatt 2004 és 2005 között.

A gyerekek 89 százalékát ellátásuk után hazaengedték, a mérgezés nem vezetett halálhoz. Az 1 és 4 év közöttieknek azonban tízszer nagyobb eséllyel kellett a kórházban maradniuk további kezelésre, mint bármely más korcsoport tagjainak. Az öt év alatti gyerekeknél ráadásul négyszer valószínűbb volt a káros gyógyszerhatás, mint az ennél idősebbeknél.

A gyerekeknek beadott gyógyszerek aktív hatóanyagának ellenőrzésére figyelmezteti a szülőket a vezető kutató. Fontos szempont a gyógyszerek gyerekbiztos csomagolása és tárolása, és az, hogy soha ne hagyjunk egyedül gyereket vitaminok, gyógyszerek közelében. Ugyancsak óv a szakember attól, hogy felnőtteknek szánt gyógyszereket adjanak megfázásra, vagy köhögésre két év alatti gyerekeknek.