Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A kövér férfiak butábbak

2003.03.07. 11:46
Amerikai kutatók szerint a túlsúlyos férfiak intelligenciahányadosa alacsonyabb, mint normális testsúlyú társaiké. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az elhízás okozza-e az alacsonyabb IQ-t, vagy fordítva.
A bostoni egyetem kutatása szerint azok a férfiak, akiknek a testtömegindexe 30 vagy annál magasabb, észrevehetően rosszabbul teljesítenek az intelligenciateszteken, mint normális testsúlyú társaik, írta a BBC. (Az érték kiszámításához a kilogrammban megadott testsúlyt el kell osztani a méterben megadott testmagasság négyzetével. Eszerint egy 180 cm magas, 98 kilós embernek már 30 fölött van a testtömegindexe.) A felmérésben több mint 1400 férfi vett részt.

23 százalék

A túlsúlyos férfiak az IQ-tesztek során átlagosan 23 százalékkal rosszabb eredményeket értek el, mint normális testsúlyú társaik. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az elhízás okozza-e az alacsonyabb IQ-t, vagy fordítva.

A bostoni egyetem kutatói a jelenséget azzal magyarázzák, hogy az elhízást okozó életmód és táplálkozás egyúttal károsíthatja az agy vérellátásáért felelős ereket is. Korábbi kutatások során azonban már fordított összefüggésre is fény derült: a kevésbé intelligens emberek hajlamosabbak az egészségtelen táplálkozásra, ami túlsúlyhoz vezethet.

Nőknél nem

A túlsúlyos nők esetében nem találtak hasonló összefüggést. Egyes elképzelések szerint ennek az lehet az oka, hogy a zsír különbözőképpen oszlik el a férfiakon és a nőkön.

A tanulmány megállapításai különösen a túlsúlyos gyerekek esetében vethetnek fel ijesztő következtetéseket, mondta Merrill Elias, a kutatás vezetője.

Hazánk az élvonalban

Az elhízás egyre gyakoribb a nyugati világ országaiban, Nagy-Britanniában például az emberek 20 százaléka, Amerikában 30 százaléka küzd ezzel a problémával. Magyarország ebben is a világ élvonalába tartozik: a lakosság csaknem fele enyhén vagy veszélyesen túlsúlyos.

A kövérség jelentős egészségügyi kockázatokkal jár: már régen bebizonyosodott, hogy az elhízás jelentősen növeli a szélütés, a rák és a szívroham kockázatát.