Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A nők is tüzelnek?

2007.10.12. 12:30
Amerikai tudósok egy csoportja sztriptíztáncosnőket figyelt, hogy igazolja: a legtöbb emlősállathoz hasonlóan az emberek nőnemű egyedei is tüzelnek.

Az amerikai Albuquerque-ben található Új-Mexikói Egyetem tudósai szeretnék cáfolni az a régi tudományos állítást, mely szerint a nők nem tüzelnek úgy, mint más emlős fajok, például a kutyák nőstényei. Az intézet egyik kutatója, Randy Thornhill múlt hónapban közölt egy tanulmányt erről, kihangsúlyozva, hogy az a hormonális állapot, amely a menstruációs ciklus legtermékenyebb időszakában következik be, nem jár olyan jól észlelhető jelekkel, mint például a kutyaszukák esetében, de ettől még a nők megváltoznak ebben az időszakban.

Az egyetem egy másik kutatócsoportja Geoffrey Miller vezetésével most Thornhill elméletét erősítette meg – írja a New Scientist. A tudósok 18 sztriptíztáncost figyeltek 60 napon át, az elhivatott kutatók ezalatt nagyjából 5300 táncot nézhettek meg. A kutatók feljegyezték a táncosnők műszakjait, menstruációs ciklusukat és a kapott borravalókat is. E feljegyzéseket elemezve kiderült, hogy azok a táncosnők, akik nem használtak fogamzásgátló tablettát, jóval több pénzt kerestek a legtermékenyebb periódusukban: az átlagos 290 dollárhoz képest 395-öt. És akár használtak tablettát, akár nem, mindegyik nő a mestruáció napjaiban keresett a legkevesebbet, átlagosan 205 dollárt. Miller szerint ez az első bizonyítéka annak, hogy a peteérés időszaka, amikor a legnagyobb az esély a nemzésre, befolyással van a nők fizetésére is.

Azokon a napokon

Női titkok

Millerék tanulmánya szerint a táncosnők valahogyan, valószínűleg nem is tudatosan "hirdették" a férfiaknak, hogy nemzőképességük csúcsán vannak, és a hímek emiatt vonzóbbnak találták őket, ami a borravalón is meglátszott. Hogy a nők miként hívták fel a figyelmet a peteérésükre, a tudósok számára még nem tiszta. Thornhill (aki ebben a kutatásban nem vett részt) viselkedésbeli változásokat és illatanyagokat említett lehetséges magyarázatként. "Korábbi kutatások már azt is kimutatták, hogy a férfiak szebbnek találják a nők arcát és ruházatát peteéréskor" – tette hozzá Miller. Más tanulmányok szerint a nők a legtermékenyebb időszakukban magabiztosabbá válnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?