Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A nők is tüzelnek?

2007.10.12. 12:30
Amerikai tudósok egy csoportja sztriptíztáncosnőket figyelt, hogy igazolja: a legtöbb emlősállathoz hasonlóan az emberek nőnemű egyedei is tüzelnek.

Az amerikai Albuquerque-ben található Új-Mexikói Egyetem tudósai szeretnék cáfolni az a régi tudományos állítást, mely szerint a nők nem tüzelnek úgy, mint más emlős fajok, például a kutyák nőstényei. Az intézet egyik kutatója, Randy Thornhill múlt hónapban közölt egy tanulmányt erről, kihangsúlyozva, hogy az a hormonális állapot, amely a menstruációs ciklus legtermékenyebb időszakában következik be, nem jár olyan jól észlelhető jelekkel, mint például a kutyaszukák esetében, de ettől még a nők megváltoznak ebben az időszakban.

Az egyetem egy másik kutatócsoportja Geoffrey Miller vezetésével most Thornhill elméletét erősítette meg – írja a New Scientist. A tudósok 18 sztriptíztáncost figyeltek 60 napon át, az elhivatott kutatók ezalatt nagyjából 5300 táncot nézhettek meg. A kutatók feljegyezték a táncosnők műszakjait, menstruációs ciklusukat és a kapott borravalókat is. E feljegyzéseket elemezve kiderült, hogy azok a táncosnők, akik nem használtak fogamzásgátló tablettát, jóval több pénzt kerestek a legtermékenyebb periódusukban: az átlagos 290 dollárhoz képest 395-öt. És akár használtak tablettát, akár nem, mindegyik nő a mestruáció napjaiban keresett a legkevesebbet, átlagosan 205 dollárt. Miller szerint ez az első bizonyítéka annak, hogy a peteérés időszaka, amikor a legnagyobb az esély a nemzésre, befolyással van a nők fizetésére is.

Azokon a napokon

Női titkok

Millerék tanulmánya szerint a táncosnők valahogyan, valószínűleg nem is tudatosan "hirdették" a férfiaknak, hogy nemzőképességük csúcsán vannak, és a hímek emiatt vonzóbbnak találták őket, ami a borravalón is meglátszott. Hogy a nők miként hívták fel a figyelmet a peteérésükre, a tudósok számára még nem tiszta. Thornhill (aki ebben a kutatásban nem vett részt) viselkedésbeli változásokat és illatanyagokat említett lehetséges magyarázatként. "Korábbi kutatások már azt is kimutatták, hogy a férfiak szebbnek találják a nők arcát és ruházatát peteéréskor" – tette hozzá Miller. Más tanulmányok szerint a nők a legtermékenyebb időszakukban magabiztosabbá válnak.