Orsolya
9 °C
21 °C

Tavaszig tart a kényszerszünet az LHC-ben

2008.09.24. 07:41
Több hétbe telik, amíg megjavítják az LHC-t, majd jönnek a téli fenntartási munkák is, így tavasz előtt nem indul be az nagy hadronütköztető.

A múlt héten keletkezett technikai hiba miatt tavasz előtt nem indítható újra a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztető gyűrűje (LHC) - közölte kedden a kutatóközpont igazgatója.

Robert Aymar elmondta, hogy a 27 kilométeres, föld alatti alagút héliumos hűtőrendszere szivárog, vélhetően a gyorsító hatalmas mágnesei közötti hibás elektromos kapcsolat miatt, ami a kezdeti sikerek után nagy sokkot okozott a rendkívül lelkes kutatócsoportnak, de - mint hozzátette - minden bizonnyal felülemelkednek majd a kényszerszünet okozta csalódottságon.

Az LHC belsejében a kísérletek elvégzéséhez az abszolút nulla fokot közelítő (azaz mínusz 271,3 Celsius-fokos) hőmérséklet szükséges. A hiba pontos felkutatásához és megjavításához a CERN illetékesei szerint több hét szükséges, s így a szünet - tekintetbe véve a téli fenntartási munkákat is - végül minden bizonnyal 2009 tavaszáig tart majd.