Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tavaszig tart a kényszerszünet az LHC-ben

2008.09.24. 07:41
Több hétbe telik, amíg megjavítják az LHC-t, majd jönnek a téli fenntartási munkák is, így tavasz előtt nem indul be az nagy hadronütköztető.

A múlt héten keletkezett technikai hiba miatt tavasz előtt nem indítható újra a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztető gyűrűje (LHC) - közölte kedden a kutatóközpont igazgatója.

Robert Aymar elmondta, hogy a 27 kilométeres, föld alatti alagút héliumos hűtőrendszere szivárog, vélhetően a gyorsító hatalmas mágnesei közötti hibás elektromos kapcsolat miatt, ami a kezdeti sikerek után nagy sokkot okozott a rendkívül lelkes kutatócsoportnak, de - mint hozzátette - minden bizonnyal felülemelkednek majd a kényszerszünet okozta csalódottságon.

Az LHC belsejében a kísérletek elvégzéséhez az abszolút nulla fokot közelítő (azaz mínusz 271,3 Celsius-fokos) hőmérséklet szükséges. A hiba pontos felkutatásához és megjavításához a CERN illetékesei szerint több hét szükséges, s így a szünet - tekintetbe véve a téli fenntartási munkákat is - végül minden bizonnyal 2009 tavaszáig tart majd.