Erzsébet
1 °C
4 °C

Megijesztett tengeri uborka inspirálta a jövő agyimplantátumát

2008.03.10. 14:20
Parkinson-kórban szenvedő betegek gyógyítására használnák az ijedt tengeri uborkák megfigyelésének eredményeit. Az uborka ugyanis rendkívül gyorsan képes megmerevedni, majd rugalmassá válni és ugyanezt fordítva is.

A tengeri meztelencsigának is nevezett élőlény az amerikai kutatócsoport szerint különlegesen reagál a fenyegetettségre. A Science folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint különösen izgalmas, ahogy a széklet formájú állat megmerevedik.

Az új anyag ezt a képességet utánozza, víz hatására változtatja tulajdonságát. Agyi elektródák készítésére használnák, amelyek az implantáció után, a testen belül rugalmassá válnának.

Zsákállat és uborka

"A víz kémiai váltóként működik, az agy körülbelül 75 százaléka víz" - magyarázta a BBC-nek Dr. Christoph Weder, az anyag fejlesztőcsapatának egyik tagja. A kutatók természetes nanorostokat illesztettek egy polimer alapba. A cellulóz rostok átmérője egyenként 25 nanométer (ami egy méter milliárdrészének felel meg), ezeket egy másik tengeri állatból, az előgerinchúrosok altörzséből származó zsákállatokból nyerték ki a kutatók.

Az inspiráció forrása: tengeri uborka

Az egyelőre névtelen anyag felépítése a tengeri uborka bőrét utánozza, ami lágy kötőszövetbe illeszkedő kollagén nanorostokból áll. "Ezek az élőlények képesek visszafordíthatóan és gyorsan változtatni bőrkeménységüket. Alaphelyzetben a bőr puha, de fenyegetettség esetén az állat aktiválja páncélját és megkeményedik. Ezt a tulajdonságot az állat idegrendszere által indukált kémiai reakció váltja ki" - fogalmazott Dr. Jeffrey Capadona, a kutatás másik résztvevője. Az új anyag ugyanezen az elven alapul, de a változást más kémiai vegyület idézi elő.

Víz nélküli állapotban a nanorostok hidrogén kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Amikor víz éri az anyagot, a vízmolekulák is igyekeznek a cellulózzal kötődni, magyarázta Weder. Emiatt a rostok már nem kötődnek egymáshoz, és az anyag ezerszer lágyabbá válik, mint korábban volt. A kipárolgás után aztán újra megkeményedik.

Bedugni az agyba

Az anyagot Parkinson-kór, szélütés és gerincagy-sérülések gyógyításában implantátumként használnák. Az agyi idegsejtekbe illesztett elektróda készülne ebből az anyagból. "Egy hipotézis szerint az elektródák sérülést okozhatnak az agyszövetben, ugyanis kemények, az agy meg olyan, mint a zselé" - mondta Dr. Weder. Az uborkától lopott ötletből készített alakváltó anyag azonban megoldaná ezt a problémát, állítják a kutatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?