Alfréd
-3 °C
3 °C

Űrfegyverkísérletek

2001.02.05. 16:09
A számítógépeken szimulált ötnapos hadgyakorlat során figyelembe vették a műholdak gazdaságra és hadseregre gyakorolt megnövekedett befolyását, és ennek szellemében stratégiaváltásra is sor került.
Az amerikai hadsereg 250 hightech harcosa vonult január végén öt napra egy Colorado Springs melletti modern burkerbe. A belőlük képzett két hadsereg a 'harc' során fegyverekkel felszerelt mikroműholdakat, rakétákat és lézerágyúkat használt.

Az oroszok figyelmeztetik az USA-t
Az orosz kormány elutasítja az amerikai NMD-terveket, mert ez gyengítené a stratégiai egyensúly alapjait - jelentette ki Szergej Ivanov, az orosz kormányfő biztonságpolitikai tanácsadója a hét végén megrendezett müncheni nemzetközi konferencián. A rakétavédelmi rendszer telepítése értelmetlenné tenné az 1972-es ABM-szerződést, és megalapozna egy újabb világméretű fegyverkezési versenyt, amely már a világűrre is kiterjedne - mondta Ivanov.
Az 'amerikaiak' hadserege a gyakorlat során rendelkezett a sokat kritizált nemzeti rakétavédelmi rendszerrel (NMD), valamint modern űrsiklókkal, amelyekkel gyorsan újabb műholdakat lehetett fellőni, és pótolhatták a veszteségeket.

Az amerikai légierő első alkalommal szimulált egy űrben zajló háborút. Az átfogó gyakorlat célja az volt, hogy végre pontosan lássuk, milyen eszközökkel és hogyan harcolnánk az űrben - jelentette ki William Looney tábornok.

A gyakorlat egy az USA és Kína között 2017-ben kirobbant képzelt konfliktuson alapult. Kína egy szomszédos államot fenyegetett, amely aztán az USA segítségét kérte. A régóta tervezett gyakorlatra az új amerikai kormány regnálásának első hetében került sor. Az új amerikai védelmi miniszter, Donald Rumsfeld az NMD-tervek egyik nagy támogatója. Nemrégiben katonai űrkommandó létrehozását is javasolta.