Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Készül az űrturisták magánrepülőgépe

2001.08.01. 08:16
Sikeres tesztrepülést hajtott végre az EZ-Rocket nevű, magáncélú űrutazásra tervezett rakétarepülőgép a Mojave-sivatagban. A rakétarepülőgép egy nagy hírű házilag építhető repülőgép, a Burt Rutan által tervezett Long-EZ módosításával készült, a gépet első útján a tervező öccse, Dick Rutan alezredes irányította.
Dick Rutan
A Vietnamot is megjárt Dick Rutan egyike a leghíresebb veterán pilótáknak, mióta Jeana Yeagerrel 1986 decemberében kilenc nap alatt, leszállás nélkül körberepülték a Földet a Burt által tervezett Voyager repülőgépen. Dick Rutan már korábban is bizonyított: Vietnamban több mint háromszáz bevetésen vett részt, majd miután lelőtték F-100-asát, katapultált az égő repülőgépből, és ügyességének köszönhetően nem esett fogságba.

Az EZ-Rocket újfajta meghajtása ellenére ismerős volt Dick Rutannak, hiszen 1997-ben egy hasonló Long-EZ repülővel járták be a Földet Mike Melvillel. A Kísérleti Repülőgépek Szövetségének "Barátság" világkörüli útja során nyolcvan nap alatt repülték körbe a Földet, számos helyen megállva.

Sikeres volt a teszt

"Miután beindítottam a rakétahajtóművet, az szépen fokozatosan teljes tolóerőre kapcsolt, a repülőgép hamar elérte a repülési sebességet. Felhúztam a gépet, és néhány száz lábnyit repültem rakétameghajtással. Aztán leállítottam a hajtóművet, leszálltam és megálltam a géppel. Minden műszer normálisan működött." - ismertette a tesztrepülés tapasztalatait a nyugalmazott alezredes.

Indulhat az űrturizmus

EZ-Rocket
Az EZ-Rocket továbbfejlesztésével az XCOR Aerospace célja egy űrrepülésre is alkalmas, többször használható magánrepülőgép megalkotása, mellyel lehetővé válnak a turisztikai célú szuborbitális repülések. A cég a rakétarepülőgép mellett megrendelésre készít egyedi repülőmotorokat, és két híres repülőgép röpképes másán is dolgozik.

Yeager gépének másolata ötmillió dollárért

A NeX-1 nevű gép annak az X-1-es repülőgépnek lesz a replikája, amellyel Chuck Yeager (nem rokona Jeana Yeagernek) 1947-ben átlépte a hangsebességet. Míg az X-1-et komoly fogyasztása miatt többnyire egy átalakított B-29 Superfortress bombázóból ejtették ki, a NeX-1 a földről fog majd startolni. A cég elnöke, Jeff Greason szerint mintegy ötmillió dollárba fog kerülni a gép megépítése. "Egyelőre még nem találtuk meg az emberünket. Inkább vásárlót keresünk, mint befektetőt." - mondta Greason.