Piroska
-1 °C
5 °C

A Mars-szonda még mindig hallgat

2003.12.27. 21:08
Nem sikerült harmadszor sem kapcsolatot teremteni azzal a brit gyártmányú kutató leszállóegységgel, amelynek karácsony első napján kellett a Mars talajára érnie. Az expedíciót ennek ellenére sikeresnek tartják, ugyanis a fő cél a Mars Express műhold marskörüli pályára állítása volt.
Az újabb kísérletet a már jó ideje Mars körüli pályán keringő amerikai Mars Odyssey szonda tette meg a Beagle 2 leszállóegység jeleneinek fogására, amikor pénteken este elrepült a szonda kijelölt leszállási övezete felett, a próbálkozás azonban kudarcot vallott - jelentették be a kutatási program hivatalos internetes honlapján.

A birt rádióteleszkóp sem járt sikerrel

Az Európai Űrügynökség (ESA) által a szomszédos bolygóra juttatott, Beagle 2 nevű kis méretű egység jeleit a tervek szerint először is Mars Odyssey szondának kellett volna fognia, de nem járt sikerrel.

Az európai kutatók második reménysége a hatalmas brit rádióteleszkóp, a Jodrell Bank volt, amelynek csütörtök éjjel és péntek kora hajnal között volt két és fél órán át lehetősége pásztázni a Mars felszínének azon térségét, ahol a Beagle 2-nek le kellett szállnia.

Ennek az ablaknak a bezárultáig sem érkezett meg azonban a rádiójel, amely bizonyítaná: a szonda túlélte a leszállást. A harmadik, szintén sikertelen kísérletet pénteken este újfent a Mars Odyssey szonda tette meg a Beagle 2 jeleinek fogására.

A leszállóegység fő feladata a robotkarja által kiemelt talajminták vegyelemzése lenne az esetleges marsbeli élet nyomainak megtalálása végett.

A kudarc nem végleges

A kudarc nem tekinthető véglegesnek - jelezték szakértők a pénteki sikertelen kapcsolatfelvétel után, mivel mind a Mars Odyssey-nek, mint a Jodrell Bank rádióteleszkópnak lesz még több lehetősége is a következő napokban a Beagle 2 keresésére, és nemsokára maga az európai anyaűrhajó, a Mars Express is olyan pozícióban lesz, hogy antennáival rálát a leszállási övezetre.

A Beagle 2 a Mars Expressről vált le, még mielőtt a hordozó egység Mars körüli pályára állt volna. Az ESA első ilyen jellegű kutatóprogramjának nagy részét egyébként is a Mars Express hivatott lebonyolítani; a leszállóegység ötlete csak a tervezés kései szakaszában született meg.

A keringő egység feladata víz, jég, valamint az élethez elengedhetetlen vegyületek kutatása a Mars felszíne alatt. Az európai űrkutatási központ szakértői hangsúlyozzák, hogy a Mars Express célba érése önmagában is jelentős siker.

A szondának nagy erejű sztereó kamerái vannak, amelyekkel - ha minden más módszer kudarcot vall - januártól optikai úton meg lehet kísérelni a Beagle 2 megtalálását a Mars felszínén.