Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Harmincméteres aszteroida keresztezte a Föld pályáját

2009.03.02. 16:10 Módosítva: 2009-03-02 16:24:38
A 2009DD45 kódnevű aszteroida 63 ezer kilométerre közelítette meg a Földet, hatszor közelebb volt hozzánk, mint a Hold, szabad szemmel mégsem látható.

Mindössze két napja fedezték fel ausztrál csillagászok a 2009DD45 kódjelent kapott aszteroidát. A számítások szerint 30-35 méter nagyságú égitest ekkor több mint kétmillió kilométerre volt a Földtől, és gyanúsan bolygónk irányába tartott. A csillagászok azóta kiszámították az aszteroida pályáját, és arra jutottak, hogy nem fogunk összeütközn.

Az objektum hétfőn kora délután (greenwichi idő szerint) érte el földközeli pontját, amikor mindössze 63 ezer kilométerre volt a Föld felszínétől, vagyis nagyjából a távközlési műholdak pályamagasságának kétszeresére közelítette meg a bolygót. Vagy egy másik hasonlat szerint: hatszor közelebb volt hozzánk, mint a Hold.

A földközelségi pont a Csendes-óceán felett volt, Tahititől nyugatra, így Ausztráliában, Japánban és Hawaii-on volt esélye az amatőr csillagászoknak megfigyelni az égen átvonuló 2009DD45-öt. Az aszteroida szabad szemmel nem volt látható, ahhoz nem elég fényes, de a legegyszerűbb csillagászati távcsövekkel is megfigyelhető.

A Harvard egyetem kutatói által vezetett lista szerint a 2009DD45 63 ezer kilométeres közelségénél az eddig felfedezett földközeli aszteroidák közül kilenc került még közelebb a Földhöz, ám ezek mind kisebbek voltak a mostani objektumnál.

A harmincméteres szikla valószínűleg akkor sem érte volna el a Föld felszínét, ha pontosan felénk jött volna; az ilyen méretű objektumok még abba a kategóriába esnek, amelyek a súrlódás hatására megsemmisülnek a légkörben. Amikor legutóbb, 2002. júniusban a műszerek rögzítették egy hasonló, tízméteres aszteroida becsapódását a Föld légkörébe a Földközi-tenger felett, Líbia és Kréta között, a robbanás erejét a hirosimai atombomba duplájára becsülték.