Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Végre meglátták a táncoló fekete lyukakat

2009.03.05. 22:09
Bár az egy galaxisban egymás közelében keringő fekete lyukakról tudtak az űrkutatók, a jelenséget csak most látták először.

Ilyen bináris rendszert eddig még nem látott senki, a mostani megfigyelés a galaxisok fejlődésével kapcsolatos elmélet minden eddiginél alkalmasabb bizonyítéka. A régóta elfogadott csillagászati elmélet szerint az egymáshoz nagyon közel álló galaxisok középpontjában lévő fekete lyukak mind közelebb és közelebb kerülnek egymáshoz, míg össze nem olvad a két galaxis.

Ennek az elméletnek azonban eddig igen hiányos volt a bizonyítása, ezért is számít tudományos szenzációnak, hogy a mostani megfigyelés minden eddiginél közelebb mozgó (táncoló) fekete lyukakat fedezett fel, írja a BBC.

forrás: www.noao.edu
forrás: www.noao.edu

Színes fény árulkodik

Amikor a fekete lyuk elnyel valamilyen anyagot, egyfajta színes fényt bocsát ki, amelyből megállapítható mozgásának iránya, magyarázza a Nature-ben megjelent tanulmány. Todd Boroson és Tod Lauer, az tucsoni Optical Astronomy Observatory (NOAO) kutatói szerint a két fekete lyuk két, valamennyire különböző színű fénnyalábot sugároz. Kutatásuk során a Sloan digitális égboltfelmérés 17500 színképét elemezték és távoli kvazárokból (fényes képződmény a galaxis közepén, amit a fekete lyuk táplál) érkező párt találtak.

Becslésük szerint a két fényforrás olyan fekete lyukakból érkezik, amelyek egyikének tömege körülbelül húszmilliószor, másikénak egymilliárdszor nagyobb, mint a Napé.

Minden eddiginél közelebb

A lyukak körülbelül egyharmad fényévnyi távolságban vannak egymástól, ami szignifikánsan közelebbi az ismert fekete lyuk-távolságoktól. Legutóbb 2003-ban, a Chandra X-ray obszervatóriumban láttak közeli galaxisokat, de szignifikánsan távolabb álltak egymástól, mint a Boroson-Lauer szerzőpáros által felfedezettek. Léteznek korábbi vizsgálatok is arra vonatkozóan, hogy a fekete lyukak összeolvadhatnak, „ám a Boroson és Lauer által prezentál eset különleges, mivel a páros szorosabb, és a bizonyíték is erősebb" - mondta a BBC-nek Jon Miller, a Michigan Egyetem csillagásza.

A NOAO kutatói folytatják a kvazárok megfigyelését, hogy kiderítsék, az idő előrehaladtával észlelhető változások alátámasztják-e a bináris fekete lyuk létezését vagy kizárják annak lehetőségét, és megállapítják, hogy két külön objektumról van szó.