Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Nemzetközi Űrállomás legénysége a Szojuzba menekült

2009.03.13. 07:21
Veszélyes volt az űrállomáson maradni, ezért a legénység ideiglenesen a Szojuzra költözött az ISS-ről. De már visszamentek.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége csütörtökön átszállt a mentőűrhajóként is felhasználható Szojuz űrhajóba - jelentette a NASA.

Megúszták

Nem sokkal később azonban az amerikai űrkutatási hivatal jelezte, hogy elmúlt a vészhelyzet, így az asztronauták visszatérhetnek az űrállomás lakterébe.

A Szojuzba való átszállásra azért volt szükség, mert a szakemberek szerint a Föld körül keringő űrbázisra egy műhold-hajtómű leszakadt darabja potenciális veszélyt jelentett. Már akkor jelezték: elővigyázatossági intézkedésről van, kicsi a valószínűsége annak, hogy az ISS űrszeméttel ütközzön. A hajtóműroncs időközben elhaladt az ISS mellett.

Az ISS egyik dokkolómoduljához rögzítve mindenkor egy Szojuz típusú orosz űrhajó parkol. A Szojuzokat nem csak a legénységváltásokra, illetve szállítmányok eljuttatására használják fel. A háromszemélyes űreszköz bevethető arra is, hogy szükség esetén az ISS-en bajba került asztronautákat visszaszállítsa a Földre.