Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Ismét űrszemét került a nemzetközi űrállomás útjába

2009.03.23. 10:50 Módosítva: 2009-03-23 10:50:09
Űrtörmelék közeledése miatt a houstoni földi irányítás utasította a nemzetközi űrállomáson és hozzácsatlakozott Discovery űrrepülőgépen tartózkodó asztronautákat, hogy hajtsanak végre pályamódosítást.

A számítások szerint egy tíz évvel ezelőtt fellőtt kínai hordozórakéta 10 centiméteres maradványa éppen akkor kerül aggasztóan közel a Föld felett 350 kilométeres magasságban keringő űrbázishoz, amikor a Discovery két űrhajósa közép-európai idő szerint hétfő délután kilép a nyílt világűrbe, hogy külső űrszerelési munkákat végezzen el. A nagy sebességgel száguldó űrszemét komoly veszélyt jelenthet az űrhajósokra.

Az asztronauták a földi irányítástól kapott utasítás alapján három órára bekapcsolták a Discovery hajtóműveit, ami elegendő volt ahhoz, hogy az ISS kikerülje a veszélyes pályaszakaszt.

Március 12-én, még a Discovery kikötése előtt, rövid időre átparancsolták az űrállomás háromfős legénységét az ISS egyik dokkoló egységében parkoló Szojuz orosz űrhajóba, mert egy veszélyesnek tűnő tárgy tűnt fel az űrbázis közelében. A Szojuzok mentőcsónakként is szolgálhatnak arra az esetre, ha az űrállomáson dolgozó asztronauták vészhelyzetbe kerülnek - ilyenkor az orosz űrhajóval azonnal visszatérhetnek a Földre.